Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ

Με το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιταχύνεται η αρπαγή της ακίνητης περιουσίας του λαού
Να μη ζήσουμε και στην Ελλάδα το δράμα των χιλιάδων φτωχών Ισπανών 
που τους πέταξαν έξω από τα σπίτια τους. Οι Ισπανοί, ωστόσο, οργανώθηκαν
 και δημιούργησαν ένα τεράστιο κίνημα ενάντια στις κατασχέσεις-εξώσεις.
 Το ίδιο να κάνουμε κι εμείς.
● Με το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γίνονται οι εξής νομοθετικές αλλαγές:
1) Τροποποιείται ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο των πλειστηριασμών, με ξεκάθαρο στόχο να αρπάζονται τα ακίνητα των οφειλετών με συνοπτικές διαδικασίες και σε εξευτελιστικές τιμές. Συγκεκριμένα: α) Προωθείται ο «ηλεκτρονικός πλειστηριασμός», με τελικό σκοπό να γίνεται όλη η διαδικασία μέσω διαδικτύου, έτσι ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των λαϊκών κινητοποιήσεων στα ειρηνοδικεία. Πέραν αυτού, για πολλούς ανθρώπους που είτε για οικονομικούς λόγους δεν έχουν ίντερνετ είτε δεν ξέρουν να το χειρίζονται, με τον τρόπο αυτό αφαιρείται το δικαίωμά τους να μάθουν αν επίκειται πλειστηριασμός του ακινήτου τους. β) Περιορίζονται τα μέσα άμυνας του οφειλέτη και συγκεκριμένα οι δυνατότητες ανακοπής και αναστολής, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ευκολότερα η απώλεια της ιδιοκτησίας. γ) Διευκολύνεται η μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς, αφού πλέον θα εξαρτάται όχι από την αντικειμενική αλλά από την «εμπορική» αξία των ακινήτων, έτσι όπως θα καθορίζεται από την κυβέρνηση (αυτό θα πει «ελεύθερη αγορά»!), και επιπλέον θα επιτρέπεται ταχύτερη και μεγαλύτερη μείωση της τιμής απ’ ό,τι σήμερα.

2) Τροποποιείται ο Νόμος Κατσέλη, με βασικό άξονα το γρήγορο πέταγμα έξω από την προστασία του της μεγάλης πλειοψηφίας όσων ζητούν να υπαχθούν σε αυτόν. Συγκεκριμένα: α) Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης προσωρινής διαταγής, βάσει της οποίας όλοι σχεδόν όσοι είχαν υποβάλει αίτηση στα ειρηνοδικεία γλίτωναν για πολλά χρόνια την περιουσία τους από κατάσχεση. β) Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο, αφού θα πρέπει πλέον να θεωρείσαι «συνεργάσιμος δανειολήπτης» σύμφωνα με τους όρους προϋπάρχοντος μνημονιακού νόμου. γ) Επιταχύνεται η εκδίκαση των υποθέσεων (που λόγω φόρτου εργασίας των ειρηνοδικείων είχαν φτάσει να προσδιορίζονται ακόμη και το 2028), με αντικειμενικό σκοπό να πάψει η ισχύς των προσωρινών διαταγών, να απορριφθεί μεγάλο μέρος των αιτήσεων και να ξαναρχίσουν οι κατασχέσεις.

● Για να χρυσώσουν το χάπι, με άλλο νόμο, παγώνουν τη διεκδίκηση οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ για 18 μήνες, διαδίδοντας μέσω των κομματικών τους κύκλων ότι δήθεν τα χρέη αυτά «χαρίζονται». Πρόκειται όμως για καθαρή απάτη, αφού η διάταξη μιλάει απλώς για αναστολή διεκδίκησης, και μάλιστα για τις περιπτώσεις που ουσιαστικά η τράπεζα έχει ήδη χάσει τα λεφτά της, όπως π.χ. όταν δεν υπάρχει εξασφάλιση της απαίτησης μέσω ακινήτου του οφειλέτη.
Επίσης, και πάλι για να χρυσώσουν το χάπι, δίνουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη και χρέη προς Δημόσιο, ΟΤΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς όμως ιδιαίτερο νόημα, αφού όλοι έσπευσαν να υπαχθούν στις πιο συμφέρουσες 100 δόσεις.

● Δεν θα πρέπει λοιπόν να έχουμε καμία ελπίδα για μια πιο «ευαίσθητη» κοινωνική πολιτική της συγκεκριμένης κυβέρνησης, ούτε φυσικά για «εξισορρόπηση» του νέου μνημονίου με «ισοδύναμα μέτρα». Η ακίνητη περιουσία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, εκεί που επένδυσε τους κόπους μιας ζωής, απειλείται όλο και πιο έντονα. Θα πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε τον αγώνα που γίνεται κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και να βρούμε τρόπους να πολεμήσουμε και τους επερχόμενους «νέας τεχνολογίας» πλειστηριασμούς, τους «ηλεκτρονικούς». Και γενικότερα να οργανωθούμε ανά χώρο δουλειάς, πόλη και συνοικία. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Βασίλης Παπανικολάου