Οι αντιδράσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει πίσω, αλλά η πρόθεσή της να υποτάξει την απεξάρτηση στη γενικότερη «φιλοσοφία» της παραμένει |
Η επίθεση στο ΚΕΘΕΑ ξεκίνησε πριν ενάμισι χρόνο, όταν η κυβέρνηση αντικατέστησε το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο από έμμισθο διορισμένο. Αυτό ήρθε να αποτελειώσει με τις νέες του προτάσεις τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ. Κανείς δεν πιστεύει ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει πραγματικά να σώσει τους χρήστες και να τους κάνει ενεργούς πολίτες. Έτσι κι αλλιώς, οι πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών είναι η παγίωση της ανεργίας και της κακοπληρωμένης εργασίας και η επίθεση στη δημόσια παιδεία και υγεία. Και φυσικά, η ιδεολογία της είναι η ενίσχυση του ατομικισμού, που οδηγεί τους νέους σε ένα μέλλον χωρίς οράματα. Βασική εξήγηση της εξάρτησης των νέων για αυτούς είναι η «ατομική επιλογή» και όχι οι κοινωνικές συνθήκες. Προτιμούν τη χορήγηση υποκατάστατων και όχι την πραγματική απεξάρτηση.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, μετά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, μπήκε στον πάγο για δύο μήνες, ώστε να υπάρξει «διαβούλευση» με τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ. Το νομοσχέδιο αυτό συγχωνεύει και κλείνει μονάδες στη λογική του κόστους-οφέλους. Συρρικνώνει επιστημονικά και θεραπευτικά, στο ένα τρίτο, τις μονάδες πρώτης γραμμής, ενώ διογκώνει τις διοικητικές υπηρεσίες. Το έμμισθο πλέον Δ.Σ. θα παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το οικονομικό μέρος και όχι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Το νομοσχέδιο, επίσης, αλλοιώνει τον χαρακτήρα του θεσμού με την κατάργηση της συμμετοχής των εργαζόμενων, των χρηστών και των οικογενειών τους στη λήψη αποφάσεων –ένας βασικός άξονας της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ–, κρατώντας μόνο μια γενική συνέλευση σε διακοσμητικό ρόλο. Ο τρόπος λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ εδώ και 38 χρόνια είναι ενάντια στη λογική τους και θέλουν να τελειώνουν με αυτό.
Η κοινωνία πρέπει να είναι έτοιμη να αποκρούσει με κάθε τρόπο το νομοσχέδιο, που θα επιστρέψει. Γιατί πρόκειται για ένα έγκλημα που βάζει βόμβα στα θεμέλια της απεξάρτησης, με θύματα χιλιάδες χρήστες, που τους στερεί το δικαίωμα να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, που βιώνουν την αβεβαιότητα.
Ματίνα Χελιδώνη