Ο νόμος Χατζηδάκη, που στην πράξη καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανυπακοή, οργανωμένη και πανεργατική |
Η προκλητικά ανάλγητη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που έχει αφήσει στους μαθητές το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων την περσινή χρονιά, ασχολείται με το να στέλνει στα δικαστήρια τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ώστε να σταματήσουν την απεργία-αποχή τους από τις αντιδραστικές διαδικασίες της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών.
Τα δικαστήρια, βασιζόμενα στις αντεργατικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, έκριναν την απεργία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών παράνομη, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει προβλεφθεί προσωπικό ασφαλείας (ενώ οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους και απέχουν μόνο από συγκεκριμένο διοικητικό έργο!), ότι δεν έχει γίνει διαβούλευση με τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και ότι δεν είναι απόφαση πρόσφατης γενικής συνέλευσης (οι οποίες απαγορεύονται εδώ και ενάμιση χρόνο λόγω covid!). Δηλαδή, με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας που βάζει το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη καταργείται ουσιαστικά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.
Την ίδια στιγμή, είναι πασιφανέστατη η παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, ώστε αυτή να βγάζει τις αποφάσεις που η κυβέρνηση επιθυμεί, αποδεικνύοντας ότι η διάκριση των εξουσιών… είναι για τα μάτια του κόσμου.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, στις πλάτες κυριολεκτικά των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών επιχειρείται και η απαγόρευση των διαδηλώσεων. Σε δύο συλλαλητήριά τους οι εκπαιδευτικοί εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ να διαδηλώσουν μπροστά στη Βουλή ή σε ολόκληρο τον δρόμο, και οι διαμαρτυρίες τους για αυτό αντιμετωπίστηκαν με γκλομπς, χημικά και αύρες.
Η ένταση των απαγορεύσεων και της καταστολής ενάντια στον αγώνα των μαχόμενων εκπαιδευτικών δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε όλες τις κινητοποιήσεις και απεργίες των εργαζομένων. Μιλάμε δηλαδή για απαγόρευση των απεργιών και των διαδηλώσεων. Μιλάμε για κατάργηση βασικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Είναι επιτακτική ανάγκη ο αποφασιστικός αγώνας απ’ όλους του εργαζομένους, αλλά και από κάθε δημοκρατικό πολίτη, για την κατάργηση του άθλιου νόμου Χατζηδάκη και όλων των διατάξεων που καταλύουν δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών.
Μ. Σάκος