Στο άμεσο μέλλον, τα νοικοκυριά θα πουν και το νερό νεράκι... με Κυριάκο Μητσοτάκης! |
Με την πρώτη σύμβαση, η ΕΥΔΑΠ θα πληρώσει στο δημόσιο στο πλαίσιο της ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης έως τις 31.12.2040 157 εκατομμύρια ευρώ αναδρομικά για τα έτη 2013-2020. Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ θα προσφέρει τις υπηρεσίες της λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής μόνο για τα τρία επόμενα έτη, αφού αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό με απόφαση του υπουργείου Υποδομών, με τη δικαιολογία ότι θα είχε δεσπόζουσα θέση στον διαγωνισμό και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσφυγές στην Ε.Ε. με την επίκληση αθέμιτου ανταγωνισμού!
Οπότε το έργο θα δοθεί σε ιδιώτες, μέσω της γνωστής «πατέντας» των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με προϋπολογισμό σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Θα αφορά δε τη λειτουργία και συντήρηση όλου του συστήματος αγωγών που φέρνουν το νερό από τον Εύηνο, τον Μόρνο και την Υλίκη στην Αττική για 20 έτη. Το διεκδικούν τρία σχήματα: Άκτωρ Παραχωρήσεις-Ηλέκτωρ, Ιντρακάτ-ΓΕΚ Τέρνα και Μηχανική.Οι εργαζόμενοι λένε ότι οι εν λόγω συμβάσεις θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ, στην απόλυση 200 εξ αυτών και στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Σύμμαχός τους –και κόλαφος για την κυβέρνηση– στάθηκαν και δυο πρόσφατες αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με συντριπτική πλειοψηφία, το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά των πλειοψηφικών πακέτων της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο (έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016),καθώς το δημόσιο χάνει τον έλεγχο σε εταιρείες που παρέχουν «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας». Πριν μερικές εβδομάδες, επίσης, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική και την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2017 για την τιμολόγηση του νερού, παραπέμποντας σε νέα εκδίκαση. Η εν λόγω ΚΥΑ εισήγαγε την περίφημη «ανάκτηση κόστους», όπου οι πολίτες χρηματοδοτούν τις επενδύσεις του κάθε ιδιώτη εξασφαλίζοντάς του σίγουρο κέρδος!
Η διαχείριση με σκοπό το κέρδος του πιο ζωτικού αγαθού, του νερού, θα αποβεί εις βάρος της ποιότητας, της καθολικότητας και της προσιτής τιμής του. Δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει η ΕΥΔΑΠ μια νέα ΔΕΗ!
Γιάννης Τριανταφύλλου