Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

 1 Μαΐου: Με μαζικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας η ελληνική εργατική τάξη τίμησε την παγκόσμια Εργατική Πρωτομαγιά.

4 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο ιατρικό κέντρο «ΒΙΟΔΙΑΓΝΩΣΗ» στη Θεσσαλονίκη έκαναν δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας, η μία στο κέντρο της πόλης, η άλλη στον Εύοσμο, ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους.

 

9 Μαΐου: Οι εργάτες της γαλακτοβιομηχανίας EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) στην Αθήνα συνέχισαν με δίωρη στάση εργασίας τον αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στο εργοστάσιο.

 

11 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα Ειδικής Αγωγής στο Μαρούσι Αττικής έκαναν 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση έξω από αυτό, με βασικό αίτημα την πληρωμή δεδουλευμένων πέντε μηνών.

● Οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του με βασικό αίτημα την πρόσληψη προσωπικού.

 

17 Μαΐου: Οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έκαναν 24ωρη απεργία για την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

● Οι εργάτες της ελαιουργοσαπουνοποιίας «UPFIELD HELLAS» στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για αυξήσεις μισθών, καταβολή τριετιών και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 19 του μήνα.

 

22 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» στην Αθήνα έκαναν κινητοποίηση για τον τραυματισμό συναδέλφισσάς τους την ώρα της δουλειάς. Απαίτησαν την παροχή μέσων ατομικής προστασίας.

 

25 Μαΐου: Οι εργάτες των μεταλλείων «IMERYS» στη Φωκίδα έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους.

 

30 Μαΐου: Οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με αφορμή ένα ακόμη εργατικό «ατύχημα», που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εργάτη και τον τραυματισμό άλλων δύο. Οι μεταλλεργάτες απέσπασαν τη λειτουργία των πενταμελών επιτροπών ελέγχου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς και την αναγνώριση της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

● Οι δικαστικοί διερμηνείς της Αττικής ξεκίνησαν απεργία διαρκείας απαιτώντας τα δεδουλευμένα τεσσάρων χρόνων, που φτάνουν στο ύψος των 220.000 ευρώ.

 

6 Ιουνίου: Οι εργάτες της βιομηχανίας αλουμινίου «CROWN HELLAS CAN» στην Πάτραπραγματοποίησαν τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια ενάντια στην απειλή της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο από τον Σεπτέμβριο.

 

7 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία VODAFONE στην Αθήνα έκαναν 2ωρη στάση εργασίας για την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφισσάς τους. Την επόμενη ημέρα (08/06) οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Harbor Lab» έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο (απόλυση συναδέλφου τους).

 

9 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα στο πλαίσιο της προσφυγής του σωματείου τους ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, που βάζει τους ιδιώτες στον οργανισμό.

 

12 Ιουνίου: Οι εργάτες της οινοποιίας «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της πόλης στο πλαίσιο της προσφυγής του σωματείου τους ενάντια στις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας τους.

 

13 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας στη Χίο (νοσοκομείο, ΕΚΑΒ) έκαναν 3ωρη στάση εργασίας για την άθλια κατάσταση στην οποία αυτές έχουν περιέλθει λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής τους.

 

14 Ιουνίου: Οι καθαρίστριες του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας έκαναν κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια ανάθεσης της υπηρεσίας σε εργολαβική εταιρεία.

 

16 Ιουνίου: Οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος κατέβηκαν ξανά σε 24ωρη απεργία μετά τον νέο τραυματισμό συναδέλφου τους σε εργατικό «ατύχημα».

 

18 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης έκαναν κινητοποίηση ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια και τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας που έχουν επιβάλει οι εργολαβικές εταιρείες στον χώρο.

 

19 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και τα μαγειρεία του νοσοκομείου Σάμου έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας για δύο συνεχόμενες ημέρες διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού καθώς και για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση των παραπάνω υπηρεσιών.

 

22 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στη χρηματοπιστωτική εταιρεία PDS στην Αθήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της ενάντια στην απόλυση συναδέλφισσάς τους.

 

28 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στο τηλεοπτικό κανάλι ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε 3ωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες ενάντια στη μεθοδευόμενη από τη διοίκηση συρρίκνωση και υποβάθμιση του σταθμού.

 

29 Ιουνίου: Οι διανομείς με δίκυκλο στη Θεσσαλονίκη έκαναν μοτοπορεία διαμαρτυρίας με αφορμή τον θάνατο συναδέλφου τους σε δυστύχημα.

● Οι εργαζόμενοι στους δήμους έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Αθήνα για την παροχή μέσων ατομικής προστασίας.

● Οι τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου έκαναν 2ωρη στάση εργασίας για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, που αντιστοιχούν στο μισό δυναμικό της υπηρεσίας.

 

30 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο νοσοκομείο Χαλκίδας έκαναν δίωρη στάση εργασίας για να μην περάσει ο τομέας τους σε εργολαβική εταιρεία.

 

Σ. Κρόκος