Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Να ακυρωθούν τα πρόστιμα για αφισοκολλήσεις

 Ο δήμαρχος Αθηναίων, και ανιψιός του πρωθυπουργού, Κ. Μπακογιάννης, έριξε βαριά πρόστιμα σε τρία κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και ΚΚΕ μ-λ) για παράνομη αφισοκόλληση. Πρόκειται για μια προκλητική αντιδημοκρατική ενέργεια. 

Το κόμμα του δημάρχου, η Νέα Δημοκρατία, δεν έχει βέβαια ανάγκη από αφίσες. Χάρη στις χορηγίες των καπιταλιστών πατρώνων της, έκανε μια δαπανηρότατη προεκλογική εκστρατεία, γέμισε το διαδίκτυο με διαφημίσεις της και πραγματοποίησε απανωτές ακριβές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Και όλα αυτά ενώ κανονικά έπρεπε ως κόμμα να έχει βάλει λουκέτο, μια και χρωστάει από δανεικά (και αγύριστα) 430 εκατομμύρια.

Αντίθετα, τα κόμματα της αριστεράς, μη διαθέτοντας αντίστοιχους «χορηγούς», δεν έχουν την επιλογή να κάνουν προεκλογικό αγώνα χωρίς αφίσες. Αν ο Μπακογιάννης είχε οποιαδήποτε σχέση με τη δημοκρατία, θα έπρεπε τουλάχιστον να διαθέτει αίθουσες του δήμου για να μπορούν να πραγματοποιούν εκδηλώσεις όλα τα κόμματα, καθώς και ταμπλό στις πλατείες κ.α., ώστε ο κόσμος να βλέπει εκεί το προεκλογικό υλικό των κομμάτων.

Όσο για το ότι η αφίσα είναι «βρωμιά», όπως λέει ο δήμαρχος, είναι μια άποψη εξίσου αντιδημοκρατική και ανιστόρητη. Βρωμιά και δυσωδία και σκάνδαλο είναι αυτό που έχει κάνει ο Μπακογιάννης στο κέντρο της Αθήνας, που έχει μεταβληθεί σε ένα καραγιαπί με τον περιβόητο «Περίπατο», για τα συμφέροντα του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

 

Π.Δ.