Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Γοργή συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας

 

Υπαρξιακός είναι πλέον ο κίνδυνος για την ελληνική
αιγοπροβοτοτροφία, με βαριές συνέπειες, οικονομικές
και διατροφικές
Περίπου 13.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έκλεισαν μεταξύ 2020 και 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ζωικού κεφαλαίου που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά «χάθηκαν» μέσα στην εκλογική επικαιρότητα. Εκεί καταγράφεται με τον πιο επίσημο τρόπο η αποχώρηση από την παραγωγή ενός σημαντικού ποσοστού ενεργών κτηνοτρόφων, που αγγίζει το 12%. Τα σημάδια μείωσης της ζωικής παραγωγής έχουν αρχίσει να φαίνονται εδώ και λίγα χρόνια στην αγορά, με μεγάλη έλλειψη γάλακτος, που υποκαθίσταται από εισαγωγές και συμπυκνώματα, ενώ, όπως γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο, το 2022 καταγράφηκε εκτίναξη του ελλείμματος στο κρέας. Μια τάση που το 2023 έχει ενταθεί.

Το σημαντικότερο πλήγμα το έχει δεχτεί η αιγοπροβατοτροφία, ένας κλάδος όπου υπήρχε σχετική επάρκεια τόσο σε γάλα –με εμβληματικό προϊόν τη φέτα– όσο και σε κρέας. Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει 10.000 λιγότερες εκμεταλλεύσεις το 2022 σε σχέση με το 2020 και 500.000 λιγότερα ζώα, αριθμοί που πλέον έχουν αυξηθεί αρκετά, αφού μέσα στο 2023 οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε μαζική σφαγή των αμνών λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και των καυσίμων. Η περίφημη κατοχύρωση της ΠΟΠ φέτας και οι εξαγωγικές της επιδόσεις κινδυνεύουν να μείνουν κενό γράμμα, αφού η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώνεται συνεχώς και είναι κοινό μυστικό ότι η «ελληνική» φέτα παρασκευάζεται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενο γάλα.

Μεγάλη είναι όμως και η συρρίκνωση της χοιροτροφίας, όπου τα επίσημα στατιστικά στοιχεία εμφανίζουν το 2022 να έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση το 20% των χοιροτρόφων που υπήρχε το 2020, αν και δεν καταγράφεται μείωση του αριθμού των ζώων, προφανώς γιατί στον κλάδο υπήρξε συγκέντρωση. Η εγχώρια χοιροτροφία αθροιστικά το 2022 και 2023 φαίνεται να έχει μειώσει κατά 15% την παραγωγή κρέατος, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ελλειμματική. Να σημειώσουμε ότι το ποσοστό αυτάρκειας σε χοιρινό κρέας δεν φθάνει ούτε το 40%, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε εισαγωγές κυρίως από την Ολλανδία και τη Γερμανία. 

Ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της κτηνοτροφίας και της –παρεπόμενης– ανόδου των τιμών στα ζωικά προϊόντα, η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο διατροφικής ασφάλειας. Και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή…

 

Γιώργος Καστρίτης