Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Γιατί εκτοξεύονται τα ενοίκια

 Η τεράστια αύξηση στα ενοίκια, που καθιστά βραχνά τη στέγαση για χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων, είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα της παρασιτικής πολιτικής της αστικής τάξης και της κυβέρνησής της, με δύο «αιχμές»: το τουριστικό «μοντέλο» ανάπτυξης και την εισβολή μεγάλων επενδυτών, που έχει μετατρέψει τη στέγαση σε «επενδυτικό στοιχείο», αντικείμενο κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου δηλαδή.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (το γνωστό airbnb) έχουν φτάσει τις 129 χιλιάδες και οι τιμές σε αυτές είναι πολλαπλάσιες απ’ τις μακροχρόνιες. Από την άλλη, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα φτάνουν τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 7,22 δις των συνολικών.

Η στέγαση είναι βασικό στοιχείο της επιβίωσης του λαού. Το 26,7% του πληθυσμού ζει στο νοίκι. Πρέπει να διεκδικήσουμε να μπουν όρια και φραγμοί στο airbnb. Οι μακροχρόνιες μισθώσεις να έχουν προτεραιότητα έναντι των βραχυχρόνιων. Και φυσικά να απαγορευτεί η μαζική εξαγορά κατοικιών από «επενδυτές». Μόνο έτσι θα υπάρξει προστασία των χιλιάδων ενοικιαστών απ’ την επιδρομή της κερδοσκοπίας και του τουριστικού ή άλλου τύπου παρασιτισμού.

 

Σ.Κ.