Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Μετανάστευση… ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό

 

Για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ετοιμάζεται ο
Μυτιληναίο, ενώ η κυβέρνηση μας μιλά για ενίσχυση
του παραγωγικού τομέα...!
Μνήμες από τη… μεγάλη φυγή των Coca-Cola 3Ε, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Τιτάν και ΦΑΓΕ, που μετέφεραν τα προηγούμενα χρόνια την έδρα τους στο εξωτερικό, έφεραν οι δηλώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου για το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εταιρείας του στον Καναδά.

Οι παράγοντες που ώθησαν αυτές τις εταιρείες να αλλάξουν τη φορολογική τους έδρα και να εισαγάγουν τις μετοχές τους σε ξένα χρηματιστήρια είναι περίπου κοινοί. Οι φόροι στην Ελλάδα είναι το πρόσχημα, διότι και στις χώρες που πάνε υπάρχει συχνά υψηλή φορολογία.

 Η βασική τους επιδίωξη είναι να έχουν πρόσβαση σε μεγάλες χρηματο-οικονομικές αγορές (τράπεζες, χρηματιστήρια κτλ.) για να αβγατίζουν τα κέρδη των μετόχων, των διευθυντών και των στελεχών τους όχι μόνο από την ίδια τη δραστηριότητά τους αλλά και από τα παιχνίδια με τις μετοχές και τις εξαγορές-συγχωνεύσεις. Φυσικά, αναζητούν επίσης ένα σταθερότερο φορολογικό και γενικά οικονομικό περιβάλλον, μεγάλες αγορές για να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ισχυροποίηση περαιτέρω του ονόματός τους διεθνώς και, ιδανικά, πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, αφού όχι μόνο μεγάλες βιομηχανίες αλλά και χιλιάδες μικρότερες, και κατά βάση μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. 

Υπάρχει όμως και ένα ευρύτερο ζήτημα, καθώς η Ευρώπη γενικά βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και φυγή επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Οι υψηλές τιμές και οι ελλείψεις στην ενέργεια, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και τα μεγάλα κίνητρα που δίνονται από τις ΗΠΑ (και τον Καναδά) για την προσέλκυση επιχειρήσεων στο έδαφός τους απειλούν πλέον σοβαρά τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό.

Ξαναγυρίζοντας τώρα στην Ελλάδα, έτσι γίνονται οι μπίζνες: οι μεγάλες εταιρείες αισχροκερδούν, επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις, μαζεύουν όλο το εγχώριο χρήμα και, όταν παρουσιαστούν μεγαλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό, φεύγουν και απολύουν· όπως έκανε η ΦΑΓΕ, η οποία έχει απολύσει το 1/5 του προσωπικού της στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία. Καλό θα ήταν πριν φύγουν να επιστρέψουν ό,τι έχουν αρπάξει από τη χώρα, η οποία μπορεί να ορθοποδήσει μόνο φτιάχνοντας μια πραγματικά σοβαρή παραγωγική βάση. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εθνικοποιήσεις στρατηγικών επιχειρήσεων.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου