Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Μεγάλο απεργιακό αγώνα ξεκινούν στις 4 Ιουλίου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι 62 ξενοδοχείων του Λος Άντζελες. Στις παραμονές αυτού του αγώνα, 600 ξενοδοχοϋπάλληλοι σε ξενοδοχείο της αλυσίδας Westinκέρδισαν, με νέα συλλογική σύμβαση, μεγάλες αυξήσεις, βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, αλλά και τερματισμό των «έκτακτων μέτρων» που είχαν επιβληθεί με πρόσχημα την επιδημία και σταμάτημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης (κάμερες) στον χώρο εργασίας. Στις 22 Ιουνίου ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις οι 6.000 εργάτες του μεγάλου εργοστασίου ανταλλακτικών αεροπλάνων της εταιρείας SpiritAeroSystems στο Κάνσας.
Αλλεπάλληλες είναι, επίσης, οι απεργιακές κινητοποιήσεις από χιλιάδες εργαζόμενους των εταιρειών-κολοσσών Starbucks και Amazon σε διάφορα σημεία της χώρας. Συνεχίζεται από τις 2 Μαΐου η απεργία των μελών του συνδικάτου των σεναριογράφων, ενώ το συνδικάτο των σκηνοθετώνπέτυχε στις 24 Ιουνίου συμφωνία με τους παραγωγούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης για σημαντικές αυξήσεις, καθώς και προστασία από τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που απειλούν αυτά τα επαγγέλματα. 

 

Γαλλία: Οι ηγεσίες των εργατικών συνομοσπονδιών της χώρας ανακοίνωσαν την αναστολή περαιτέρω κινητοποιήσεων ενάντια στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν-Μπορν (που, ως γνωστόν, πέρασε πραξικοπηματικά, με προεδρικό διάταγμα). Ο αγώνας δεν πέτυχε τον κύριο στόχο του, να μην αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Ωστόσο, και η τελευταία μεγάλη κινητοποίηση στο πλαίσιο αυτού του αγώνα, στις 6 Ιουνίου (14η ημέρα πανεθνικής δράσης) έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους του Παρισιού και των άλλων πόλεων. Η απέχθεια των εργαζομένων για τον Μακρόν και την πολιτική του και η προοπτική αγώνα σε νέα «μέτωπα» δεν έχουν υποχωρήσει.

 

Γερμανία: 50ωρη απεργία στις 14-16 Μαΐου, με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα, πραγματοποίησε το συνδικάτο EVG των σιδηροδρομικών, που αντιπροσωπεύει 230.000 εργαζομένους. Πυκνώνουν, επίσης, οι κινητοποιήσεις σε αεροδρόμια και τοπικά μέσα μεταφοράς, για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις. Στις 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε απεργία των εμποροϋπαλλήλων της Βαυαρίας, με μεγάλη συγκέντρωση στη Νυρεμβέργη. 48ωρη απεργία πραγματοποίησαν στις 26-27 Ιουνίου οι εργαζόμενοι της αποθήκης της Amazon στη Λειψία.

 

Ελβετία: Την πρώτη απεργία στην ιστορία του αεροδρομίου της Γενεύης πραγματοποίησαν στις 30 Ιουνίου οι εργαζόμενοι σε αυτό, με μισθολογικές διεκδικήσεις.

 

Από τη σύνταξη