Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Έκθετη η κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη είναι
καταπέλτης για την κυβέρνηση, αλλά τα ελεγχόμενα ΜΜΕ
θα φροντίσουν να μην το μάθει ο κόσμος
Το πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμόνων για το έγκλημα στα Τέμπη, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η κύρια αιτία ήταν το ανθρώπινο λάθος. 

Στο πόρισμα περιγράφεται μια εικόνα διάλυσης του σιδηρόδρομου, καθώς  καταγράφονται πάρα πολλά κενά ασφάλειας σε πολλά κομμάτια του δικτύου, αλλά και προβλήματα στις συμβάσεις για την αναβάθμιση της ασφάλειας. Καταγράφεται η απουσία τηλεδιοίκησης και η μη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας, όπως εκείνα του ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής.

 Εκτός λειτουργίας ήταν η φωτοσήμανση τόσο στη γραμμή ανόδου όσο και στη γραμμή καθόδου, ενώ τα περιβόητα συστήματα GSMR χρησιμοποιούνται μεν από τα σταθμαρχεία, αλλά όχι από τις αμαξοστοιχίες, καθώς αυτές δεν είναι εφοδιασμένες με τις κατάλληλες πιστοποιημένες συσκευές προς χρήση. Μάλιστα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι, αν λειτουργούσε το ETCS, «θα απέτρεπε με βεβαιότητα το συμβάν και χωρίς την απαίτηση ανθρώπινης παρέμβασης».

Επίσης, αναφέρεται ότι ακόμα και αυτός ο «τοπικός πίνακας χειρισμών» στο σταθμαρχείο Λάρισας, που διαφημίστηκε κατά κόρον από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «τοπική τηλεδιοίκηση», είχε υποστεί βλάβη και δεν έδινε σωστή εικόνα για μεγάλο τμήμα της διαδρομής, γεγονός που συνέβαλε στην καταστροφή. 

Τέσσερις μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, το θέμα έχει θαφτεί συνειδητά και οριστικά από την κυβέρνηση και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Έχουν κάνει «γαργάρα» τις ευθύνες της ιδιωτικοποίησης, της ιταλικής εταιρείας και φυσικά του Υπουργείου Μεταφορών. Το πέπλο σιωπής που έχει πέσει και η πολιτική επιλογή για κουκούλωμα των πραγματικών αιτίων, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης στην αρχή, δείχνουν ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι δεν θα τιμωρηθούν.

Τέσσερις μήνες μετά, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε ούτε στα ζητήματα ασφαλείας του σιδηροδρόμου, ώστε να μην επαναληφθεί ένα παρόμοιο έγκλημα, όπως συνεχίζουν να καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι τραγική, καθώς λόγω έλλειψης συστημάτων ασφαλείας, τα δρομολόγια γίνονται με καθυστερήσεις, με πολύωρες στάσεις, αναμονή και χαμηλές ταχύτητες, ενώ οι κίνδυνοι στις γραμμές είναι καθημερινοί. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια ως προς τα «άγια των αγίων» της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή της πολιτικής που εγκυμονεί νέες τραγωδίες. 

 

Μ. Σάκος