Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Ή ΑΛΛΟΥ

 Το μόνο που μπορεί να «υποσχεθεί» ο ιστορικά χρεοκοπημένος καπιταλισμός είναι ακόμα περισσότερη βαρβαρότητα

Το ρωμαλέο κίνημα των αμερικανικών πανεπιστημίων δείχνει τον δρόμο για
έναν παγκόσμιο αντιπολεμικό ξεσηκωμό!

 

Οι αρχικές ανησυχίες για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και τα αντίποινα του Ισραήλ, δεν επιβεβαιώθηκαν, εξαιτίας και της παρέμβασης των Δυτικών και των αραβικών κρατών. Για την επίθεση του Ιράν υπήρχε προειδοποίηση μέρες πριν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί κατά 99%, ενώ και η επίθεση του Ισραήλ ήταν σκόπιμα συγκρατημένη, άρα με περιορισμένες καταστροφές, προφανώς για να μην κλιμακωθεί η σύγκρουση.

Λόγω αυτής της σύγκρουσης το Ιράν ηγείται εκ νέου των αραβικών κρατών που αντιδρούν στις σφαγές στη Γάζα, ενώ όσον αφορά το Ισραήλ η κυβέρνηση Νετανιάχου ανανέωσε τη στήριξή της από τους Δυτικούς συμμάχους της, που τελευταία είχαν απομακρυνθεί εξαιτίας της εθνοκάθαρσης στη Γάζα. Και οι δύο πλευρές έδειξαν τις δυνατότητές τους και την αποφασιστικότητά τους και έκαναν δοκιμή των συστημάτων τους, ίσως για κάποια μελλοντική σύγκρουση.

Μια σύγκρουση με τη Δύση δεν ήταν στις προθέσεις του Ιράν. Αναπόφευκτα θα έβγαζε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα του θεοκρατικού καθεστώτος και πρώτ’ απ’ όλα τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, την έντονη δυσαρέσκεια των Ιρανών, όπου η θρησκευτική καταπίεση και οι διώξεις δεν έχουν προηγούμενο. Από την άλλη, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν τόσα πολεμικά μέτωπα, της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής και το μελλοντικό της Ταϊβάν.

Εκτός αυτών, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τελευταία ένα ανερχόμενο αντιπολεμικό κίνημα μέσα στους φοιτητές, που θυμίζει δεκαετία του ’60. Πρωτοφανείς διώξεις καθηγητών στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Νέας Υόρκης, Κολούμπια, Χάρβαρντ κ.λπ.) μόνο και μόνο γιατί δεν κατήγγειλαν φοιτητές που είχαν εκφραστεί φιλικά προς τους Παλαιστίνιους, καταστολή με χημικά και κλομπ των φοιτητικών διαδηλώσεων και καταλήψεων, αποβολές φοιτητών, παύση της χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων από Εβραίους χρηματοδότες.

Στην Ευρώπη ο πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίζεται. Το αμερικανικό κογκρέσο ενέκρινε για την Ουκρανία 61 δις, αλλά δεν θα τα πάρει όλα η Ουκρανία. 23 δις είναι για την ανανέωση των αμερικανικών αποθεμάτων όπλων και εγκαταστάσεων στην Ευρώπη. 11 δις είναι για τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Και 14 δις είναι βοήθεια στην Ουκρανία, για να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Οι Ρώσοι, με αργό ρυθμό αλλά σταθερά, καταλαμβάνουν ένα προς ένα τα χωριά του Ντονμπάς, καταστρέφοντας με πλήγματα ακριβείας στόχους, κυρίως όπου υπάρχουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, κάτι που έχει εκνευρίσει τη Δύση, κυρίως τους Γάλλους.

Η συνέχιση του ουκρανικού πολέμου έχει μετατρέψει την οικονομία στην Ευρώπη σε πολεμική οικονομία,κάτι που σημαίνει ότι στους προϋπολογισμούς των κρατών γίνονται σοβαρές περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια κ.ά. για να ενισχυθεί η πολεμική βιομηχανία. Αυτό θα έχει αντίκτυπο ιδιαίτερα στους λαούς της Ευρώπης. 

Παρά την προσωρινή παύση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, τίποτα δεν αποκλείει το άνοιγμα ενός τρίτου μετώπου. Το βέβαιο είναι πως το Ισραήλ θα συνεχίσει στη Γάζα, πιθανότατα θα επιτεθεί και στη Ράφα, με στόχο να καταλάβει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Τα Βαλκάνια βράζουν με την προοπτική αναγνώρισης του Κοσόβου και την απαξίωση του σερβικού πληθυσμού του, η Χεζμπολά συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, άρα το Ισραήλ μπορεί μετά την Παλαιστίνη να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, οι Χούθι από την Υεμένη συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων και η Κίνα αρνείται να επιτρέψει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Τα αδιέξοδα του σάπιου πλέον καπιταλισμού δεν μπορούν να δώσουν παρά μόνον πολέμους. Η ελπίδα διεξόδου από αυτό το τέλμα βρίσκεται στα χέρια των λαών. Τα αντιπολεμικά κινήματα που ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική να ενωθούν και σαν μια γροθιά να αμφισβητήσουν και να τσακίσουν αυτό το άδικο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

 

Χρήστος Χατζής