Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχωρούν στην τρομοκρατία

Στην εκπαίδευση έχει ουσιαστικά καταργηθεί το δικαίωμα
στην απεργία - αλλά οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν γενναία
την αντίστασή τους!
Παρά τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομες ή και καταχρηστικές τις απεργίες-αποχές των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση συνεχίζεται δυναμικά και αποφασιστικά. Με μια σειρά γενικών συνελεύσεων σε όλη τη χώρα, πρωτοφανούς μαζικότητας, εκφράστηκε η αγανάκτηση και η μαχητική διάθεση των εκπαιδευτικών ενάντια στην αντι-εκπαιδευτική πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνελεύσεις αποφάσισαν όχι μόνο τη συνέχιση του αγώνα –ακόμα και με κήρυξη απεργίας-αποχής από τους τοπικούς συλλόγους–, αλλά ανάγκασαν και τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, που είχαν σαλπίσει υποχώρηση, να αναδιπλωθούν και να προκηρύξουν νέα απεργία-αποχή. 

Το Υπουργείο Παιδείας, ιδιαίτερα θορυβημένο από αυτές τις εξελίξεις, προχωρά σε νέο κρεσέντο αυταρχισμού. Αμέσως εξέδωσε εγκύκλιο –μνημείο τρομοκρατίας– ζητώντας την άμεση αντικατάσταση διευθυντών και προϊσταμένων που «παρακωλύουν» την αξιολόγηση, δηλαδή, την εφαρμογή πειθαρχικών μέτρων εναντίον τους επειδή συμμετέχουν στην απεργία-αποχή! Την ίδια στιγμή, το υπουργείο ωθεί διάφορα στελέχη της εκπαίδευσης (επιθεωρητές, διευθυντές εκπαίδευσης κ.λπ.) να απειλούν, να εκβιάζουν, ακόμα και να παρατυπούν, προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά συμμετοχής των νεοδιόριστων στην αντιδραστική αξιολόγηση. Μιλάμε για πρωτοφανείς διαδικασίες, που προσβάλλουν έναν ολόκληρο κλάδο. Μιλάμε όμως και για πλήρη αμφισβήτηση-κατάργηση του ίδιου του δικαιώματος της απεργίας!

Όμως η μαχόμενη εκπαίδευση δεν το βάζει κάτω! Η αντίσταση γίνεται με όλους τους τρόπους. Η νέα απεργία-αποχή υπογράφεται μαζικά. Στάσεις εργασίας, αλλά και μπλοκαρίσματα, συνεχίζουν να γίνονται σε περίπτωση παρακολούθησης μαθήματος από  επιθεωρητές. Οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι ήδη είναι έτοιμοι να απαντήσουν (συνδικαλιστικά, νομικά κ.λπ.) σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής ποινών.

Παράλληλα, ένα κύμα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών αρχίζει να εξαπλώνεται.Πανεπιστημιακοί καθηγητές των παιδαγωγικών τμημάτων, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, ακόμα και σύλλογοι γονέων, βγάζουν ανακοινώσεις υπεράσπισης των μαχόμενων εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. Το μήνυμα είναι ένα: Η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση του δημόσιου σχολείου ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ο αγώνας βέβαια έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών αποτελούν τα βασικά εχέγγυα για να οδηγηθεί σε νικηφόρα αποτελέσματα. 

 

Μ. Σάκος