Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Εισαγωγή φθηνών εργατικών χεριών και με πτυχίο!

 

Το Υπουργείο Μετανάστευσης, με υπουργό τον 
Δ. Καιρίδη, πρέπει να μετονομαστεί σε υπουργείο
αντικατάστασης των Ελλήνων εργαζόμενων
Η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2023 νομιμοποίησε χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά, για να δουλέψουν σε εργασίες της θεωρούμενης χαμηλής ειδίκευσης, στα χωράφια, τις κατασκευές, τον τουρισμό, το εμπόριο. Τώρα ετοιμάζεται να κάνει εισαγωγή φθηνής εργασίας και σε τομείς υψηλής ειδίκευσης, σε πτυχιούχους πανεπιστημίων δηλαδή, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, απ’ την Ασία προφανώς.

Δημιουργεί την TalentVisa και την TechVisa, με τις οποίες δίνεται άδεια παραμονής σε πτυχιούχο για έναν χρόνο. Μετά τον έναν χρόνο ο κάτοχος μπορεί να αιτηθεί μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα και να φέρει και την οικογένειά του. Δεν απαιτείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας, μόνο απλή χρήση της αγγλικής. Οι πτυχιούχοι αυτοί θα μπορούν να δουλέψουν είτε σαν μισθωτοί, είτε να ανοίξουν δική τους επιχείρηση. 

Ήταν αναμενόμενο μετά την επιχείρηση αντικατάστασης της ελληνικής εργατικής τάξης στα κλασικά εργατικά επαγγέλματα, μέσης ή χαμηλής ειδίκευσης, η επίθεση αυτή να περάσει και σε άλλα στρώματα των εργαζομένων. Δένει άλλωστε με το μοντέλο της φθηνής εργασίας και της παρασιτικής οικονομίας. Η υποκρισία της κυβέρνησης είναι απύθμενη γιατί ετοιμάζει αυτή την «επιχείρηση» την ώρα που η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό συνεχίζεται, ενώ η ίδια ισχυρίζεται ότι την καταπολεμά! Και ακόμα γιατί την ίδια ώρα, με την πολιτική της, καταδικάζει χιλιάδες απόφοιτους των δημόσιων πανεπιστημίων στην ανεργία, την υποαπασχόληση ή την ετεροαπασχόληση, στερώντας τους κάθε σοβαρή επαγγελματική προοπτική.

Η πολιτική της εισαγωγής φθηνής εργασίας πηγαίνει μαζί με τη διάλυση του παραγωγικού ιστού, την υποβάθμιση της έρευνας και της βιομηχανίας, την «ανάπτυξη» των πλέον παρασιτικών δραστηριοτήτων. Η υποβάθμιση αυτή επηρεάζει ακόμα και τα θεωρούμενα ως χαμηλής ειδίκευσης επαγγέλματα. Πηγαίνει πίσω και την αγροτική παραγωγή και τις κατασκευές και τον τουρισμό, γιατί και αυτοί οι τομείς έχουν ανάγκη τεχνικής και επιστημονικής στήριξης και αναβάθμισης. 

Η απάντηση στη μετατροπή της χώρας σε ασιατικό κάτεργο μπορεί να έρθει αρχικά μέσα από το ξεσκέπασμα αυτής της πολιτικής της αστικής τάξης και της κυβέρνησής της. Και κυρίως μέσα από την πάλη για στήριξη και ενίσχυση του παραγωγικού ιστού, για θέσεις εργασίας σταθερές, με την κατάλληλη τεχνική και επιστημονική στήριξη σε κάθε τομέα, για κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στην ελληνική σπουδάζουσα νεολαία. Είναι υπόθεση ζωής ή θανάτου για όλο τον ελληνικό λαό!

 

Σ. Κρόκος