Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Περί «φορολόγησης» των ρομπότ

 Με πρόσφατο άρθρο του στον διεθνή ιστότοπο Project Syndicate, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέρχεται σε μια παλιότερη πρόταση του Αμερικανού μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς περί φορολόγησης των ρομπότ. Ο Μπιλ Γκέιτς (μεταξύ άλλων ιδρυτής της Microsoft) προτείνει ουσιαστικά μια «επιβράδυνση» της αντικατάστασης εργατών από ρομπότ, μέσω της δημιουργίας ενός αντικινήτρου: ενός υψηλού «φόρου εισοδήματος των ρομπότ», που θα πληρώνεται εφάπαξ από τον επιχειρηματία που αγοράζει το ρομπότ για να το χρησιμοποιήσει υποκαθιστώντας ανθρώπινη εργασία, ώστε από τον «φόρο» αυτό να αποζημιώνονται οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους.

Ο Βαρουφάκης απαντάει, σωστά, ότι το κεφάλαιο έχει πολλούς τρόπους να παρακάμψει έναν τέτοιο φόρο (π.χ. ενσωματώνοντας την τεχνολογία των ρομπότ σε άλλα μηχανήματα), συν το ότι οι κυβερνήσεις θα χαλούσαν τον κόσμο ότι «πλήττεται η ανταγωνιστικότητα» κ.λπ. Όμως και ο Βαρουφάκης απαντά με κάτι εξίσου ουτοπικό: τη δημιουργία ενός «καθολικού βασικού μερίσματος» από τις αποδόσεις όλων των κεφαλαίων, που θα μοιράζεται ισόποσα σε όλους τους πολίτες. Ποιος θα το επιβάλει αυτό, και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα; 

Δεν υπάρχει καμιά «ευφυής» ιδέα που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους και να «συμφιλιώνει» τα συμφέροντα των εργαζομένων με τις επιπτώσεις της ανάπτυξης της τεχνολογίας μέσα στον καπιταλισμό. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί μόνο σε ρήξη με το σύστημα, στην προοπτική της ανατροπής του, δηλαδή μόνο με τις μεθόδους της ταξικής πάλης.

 

Π.Δ.