Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Αργεντινή: Ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις συγκρότησαν χιλιάδες εργαζόμενοι στις 18 Δεκεμβρίου ενάντια στη συνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση» της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μάκρι, με την οποία αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια για τις γυναίκες και στα 70 για τους άντρες, ενώ μειώνονται οι συντάξεις. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία κράτησαν μέχρι το πρωί της επομένης. Η αστυνομία χτύπησε με πλαστικές σφαίρες. Στη 1 Δεκεμβρίου απήργησαν οι υγειονομικοί και στις 6 Δεκεμβρίου κατέβηκαν σε διαδηλώσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενάντια στις περικοπές και τις απολύσεις καθώς και στις τεράστιες αυξήσεις σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, λόγω κατάργησης της επιδότησης της τιμής.


Αλβανία: Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργάτες των διυλιστηρίων της Ionian (IRTC) στις πόλεις Μπαλς και Φίερι για τα απλήρωτα δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκατοντάδες εργάτες διαδήλωσαν μπροστά στις πύλες των διυλιστηρίων, στις 21 Δεκεμβρίου στο Μπαλς και στις 27 Δεκεμβρίου στο Φίερι. Στις 28 Δεκεμβρίου οργάνωσαν πορεία στα Τίρανα.

Ολλανδία: Στις 12 Δεκεμβρίου απήργησαν πάνω από 60.000 εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, απαιτώντας αυξήσεις, προσλήψεις και χρηματοδότηση για την παιδεία. Στις 4 Ιανουαρίου απήργησαν οι οδηγοί των υπεραστικών λεωφορείων και οι σιδηροδρομικοί των τοπικών γραμμών, διεκδικώντας αυξήσεις, βελτίωση του συνταξιοδοτικού τους και προσλήψεις για να μειωθεί η υπερεργασία.

Τουρκία: Εκτεταμένη βία και συλλήψεις αντιμετώπισαν οι εργάτες της κατασκευαστικής Norm-Atlas σε κινητοποίησή τους στις 7 Δεκεμβρίου στο δημαρχείο της πόλης Cankaya της περιοχής της Άγκυρας. Διεκδικούν τήρηση της συλλογικής τους σύμβασης και επαναπρόσληψη εργατών που απολύθηκαν για συνδικαλιστικούς λόγους.

Ισραήλ: Με πανεργατική απεργία στις 17 Δεκεμβρίου απάντησαν τα συνδικάτα στην απόφαση της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Teva να απολύσει 1.700 εργαζόμενους στο Ισραήλ και 14.000 σε όλο τον κόσμο. Η απεργία μπλόκαρε λιμάνια, αεροδρόμια, κυβερνητικές υπηρεσίες και νοσοκομεία.

Ryanair: Η προειδοποίηση για απεργίες μέσα στα Χριστούγεννα από πιλότους της γνωστότερης αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους ήταν αρκετή για να αναγκαστεί η εταιρεία για πρώτη φορά να διαπραγματευθεί με τα συνδικάτα. Οι πιλότοι ήταν από Γερμανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Αγγλία. Τα φθηνά εισιτήρια της εταιρείας οφείλονται στους πολύ χαμηλούς μισθούς και τις άκρως ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις.


Από τη σύνταξη