Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι του Ερντογάν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική διαδικασία για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Για τον έναν από αυτούς το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία. Η κυβέρνηση έκανε αίτηση ακύρωσης της απόφασης (!), η οποία και ανεστάλη. Σε συνδυασμό και με κάποιες απαράδεκτες δηλώσεις υπουργών, καλλιεργείται εύλογα η εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι του Ερντογάν.

Πρόκειται για προσβολή εις βάρος μιας βασικής πολιτικής (και νομικής) κατάκτησης της ανθρωπότητας. Για όποιο έγκλημα κι αν κατηγορούνται, δεν μπορούν να εκδοθούν άνθρωποι σε μια χώρα στην οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη ή θα κινδυνέψουν με βασανιστήρια. Στην περίπτωση της Τουρκίας, για αυτά υπάρχουν όχι απλώς ενδείξεις αλλά αποδείξεις.
Πέρα και ανεξάρτητα από αυτό, οφείλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους 9 Τούρκους αριστερούς αγωνιστές που συνελήφθησαν λίγο πριν από την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν και τους οποίους η ελληνική αστυνομία αντιμετωπίζει ως τρομοκράτες. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή τους. Δεν είναι ένοχοι παρά μόνο για το ότι αντιστέκονται σε ένα αυταρχικό καθεστώς, που στερεί βασικά δικαιώματα από τον τουρκικό λαό, και που ειδικά την τελευταία περίοδο έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες καθαρά πολιτικές διώξεις.


Α.Α.