Τρίτη 11 Μαΐου 2021

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2021

 

Αδέλφια εργάτες και εργάτριες

 

● Την 1η Μαΐου του 1886, στο Σικάγο, οι Αμερικανοί εργάτες εξεγέρθηκαν και κατέκτησαν το δικαίωμα της 8ωρης εργασίας, με τίμημα την εκτέλεση των αρχηγών τους από τους καπιταλιστές δημίους. Τον δρόμο τους ακολούθησαν λίγο μετά οι Ευρωπαίοι εργάτες, και με αιματηρές θυσίες κατέκτησαν και αυτοί το 8ωρο.

 

● 135 χρόνια μετά, αυτή η ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο, απειλείται άμεσα από την αδίστακτη νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Η οποία μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατεβάσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο-αντεργατικό οδοστρωτήρα. Το νομοσχέδιο αυτό καταργεί ουσιαστικά το σταθερό ωράριο και την πληρωμή των υπερωριών δήθεν με τη «συναίνεση» των εργαζομένων, που ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να την αποσπάσουν οι εργοδότες στις σημερινές συνθήκες. Επίσης, ενισχύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας έναντι των συλλογικών, συρρικνώνει το δικαίωμα στην απεργία, με τη διάταξη περί «προσωπικού ασφαλείας», απαγορεύει την περιφρούρηση των απεργιών, βάζει το κράτος δερβέναγα στα σωματεία μας (με το ηλεκτρονικό μητρώο, τις ηλεκτρονικές εκλογές κ.λπ.), απαξιώνει τη γενική συνέλευση ως ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων στα σωματεία, επεκτείνει σε πλήθος κλάδους την Κυριακάτικη εργασία, διευκολύνει τις απολύσεις, καταργεί την επαναπρόσληψη εργαζόμενου που η απόλυσή του έχει κριθεί παράνομη δικαστικά, και γενικά περνάει ισοπεδωτικές αλλαγές εις βάρος των δικαιωμάτων και των όσων κατακτήσεων της εργατικής μας τάξης έχουν απομείνει μετά τα μνημόνια.

 

● Παράλληλα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια, η επιδημία του κορωνοϊού αξιοποιείται συστηματικά από τα αστικά καθεστώτα για να σαρώσουν δημοκρατικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, να εθίσουν τους λαούς στις απαγορεύσεις μετακινήσεων και συναθροίσεων, στην επιτήρηση της ζωής μας από το κράτος, στην αστυνομοκρατία, στην καταστολή. Αξιοποιείται επίσης για μια νέα δραστική μεταφορά πλούτου από τα εργατικά και μικροαστικά στρώματα προς το μεγάλο κεφάλαιο.

 

● Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι φτωχοί, οι καταπιεζόμενοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την αντίσταση! Με ενότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα να ανεβάσουμε τον «πήχη» της αντιπαράθεσης, να σταματήσουμε την επίθεση στα εργασιακά, στα δημοκρατικά δικαιώματα, στη δημόσια παιδεία και υγεία, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για την ανατροπή της πιο αδίστακτης, αυταρχικής και αντιλαϊκής κυβέρνησης εδώ και πολλές δεκαετίες.

 

Το μέλλον ανήκει στην εργατική μας τάξη!

 

 

socialistikiprooptiki.blogspot.gr            socialistikiprooptiki@gmail.com