Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021


 1 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι της Εγνατίας οδού έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην απόφαση για ιδιωτικοποίησή της.

 Οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου στην Ελευσίνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το νοσοκομείο σε μίας νόσου. Στις 12/4 προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία από το τοπικό Εργατικό Κέντρο για το θέμα του νοσοκομείου, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας.

 

6 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς δημόσιας ασφάλισης έκαναν 48ωρη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας απονομής συντάξεων. Έγιναν δύο συγκεντρώσεις, στις 6/4 στο Υπουργείο Εργασίας και στις 7/4 στα γραφεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στις 22/4 συνέχισαν με 4ωρη στάση εργασίας.

 

7 Απριλίου: Στις πύλες των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας έγιναν συγκεντρώσεις απ’ τους υγειονομικούς για τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση, στη μάχη που δίνεται ενάντια στην επιδημία. Στις 22/4 έγινε 4ωρη στάση εργασίας, με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. 

 

● Στις 27/4 έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

 

8 Απριλίου: Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις κοινωφελών προγραμμάτων των δήμων της Αττικής έκαναν 3ωρη στάση εργασίας για την παράταση της σύμβασής τους. Έγινε συγκέντρωση στην Αθήνα. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 23/4.

 

● Οι εργάτες της νηματουργίας «ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ» στη Νάουσα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους.

 

9 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «New Sia Greece» στην Αθήνα –πρώην «FirstData»– έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στις 19 απολύσεις που έχει πραγματοποιήσει η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα.

 

● Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό στην Αττική έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αθήνα για την ενίσχυσή τους μπροστά στην ανεργία και την υποαπασχόληση που έχει φέρει στον κλάδο το καθεστώς του λοκντάουν. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 20/4.

 

13 Απριλίου: Οι οικοδόμοι του εργοταξίου ανέγερσης κτιρίου υπεραγοράς στην Πάτρα έκαναν 24ωρη απεργία για τη λήψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία.

 

15 Απριλίου: Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους.

 

16 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στην ενέργεια στον νομό Κοζάνης έκαναν 3ωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο δύο συναδέλφων τους σε εργατικό ατύχημα στον 5ο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Δημητρίου. Συνέχισαν τη διαμαρτυρία με την ίδια κινητοποίηση στις 19/4. Στις 23/4 έκαναν συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας του νομού, με 3ωρη στάση εργασίας, απαιτώντας εντατικούς ελέγχους και να ληφθούν αμέσως μέτρα ασφάλειας στην εργασία.

 

● Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς έργου στον δήμο Γρεβενών συνέχισαν τον αγώνα τους για τα δεδουλευμένα πέντε μηνών με δύο 2ωρες στάσεις εργασίας και αντίστοιχες συγκεντρώσεις (και στις 19/4) στο δημαρχείο.

 

19 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες «AVRAMAR» στη Θεσπρωτία έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και πέτυχαν την ανάκληση απόλυσης συναδέλφου τους.


20 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι της ηλεκτρολογικής εταιρείας «Invite SA» στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της επιχείρησης για τα δεδουλευμένα τους. Στις 22 του μήνα συνέχισαν τον αγώνα με 24ωρη απεργία.

 

● Συγκεντρώσεις συνταξιούχων ενάντια στα νέα χτυπήματα στη δημόσια ασφάλιση έγιναν σε Αθήνα και Πάτρα.

 

21 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο δύο συναδέλφων τους απ’ την επιδημία και διεκδικώντας επιπλέον μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

 

22 Απριλίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και πορεία στο κέντρο της πόλης ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα που διαλύουν τελείως το εργασιακό τους ωράριο.

 

Σ. Κρόκος