Κολομβία: Σε πραγματική λαϊκή εξέγερση εξελίχθηκαν οι διαδηλώσεις και η πανεθνική γενική απεργία που ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου ενάντια στη διαβόητη «φορολογική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης του προέδρου Ντούκε. Η «μεταρρύθμιση» προέβλεπε αύξηση της άμεσης φορολογίας για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μεγάλες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ), ενώ συνοδευόταν και από ένα νομοσχέδιο που προωθούσε την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν την Πρωτομαγιά, ενώ το κράτος προχώρησε σε όργιο καταστολής
, με 40 τουλάχιστον νεκρούς (οι περισσότεροι στην πόλη Κάλι), διπλάσιους «αγνοούμενους», εκατοντάδες συλλήψεις, βασανιστήρια, ακόμα και βιασμούς γυναικών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Εκατοντάδες επίσης είναι οι τραυματίες από πλαστικές σφαίρες. Τελικά, η λαϊκή κατακραυγή ήταν τόσο έντονη, που στις 2 Μαΐου ο πρόεδρος απέσυρε το νομοσχέδιο, κάτι που σίγουρα είναι μια νίκη της εξέγερσης. Δήλωσε όμως ότι θα κατεβάσει νέο νομοσχέδιο, σε «συναινετική» βάση (καλώντας μάλιστα και την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή να συμμετάσχει στη σχετική συζήτηση). Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό: η χώρα μαστίζεται από ανεργία και φτώχεια, που εντάθηκαν λόγω επιδημίας και λοκντάουν, ενώ από το 2016 δολοφονούνται σχεδόν καθημερινά από παραστρατιωτικές συμμορίες πρώην αντάρτες του FARC, συνδικαλιστές και ακτιβιστές.Βρετανία: Εργαζόμενοι στην παράδοση φαγητού για λογαριασμό της διαδικτυακής εταιρείας Deliverooπραγματοποίησαν μηχανοκίνητες πορείες στις 7 Απριλίου στο Λονδίνο, το Σέφιλντ, το Γιορκ και άλλες πόλεις. Εργάζονται με το καθεστώς «ανεξάρτητου εργολάβου» και διεκδικούν έναν σταθερό, ικανοποιητικό μισθό και άλλα στοιχειώδη δικαιώματα. Στο μεταξύ, καθώς οι φοιτητές επιστρέφουν στις φοιτητικές εστίες, προχωρούν σε καταλήψεις, απαιτώντας μειώσεις των ενοικίων. Παράλληλα, με το τέλος του λοκντάουν, πληθαίνουν οι εργατικές κινητοποιήσεις ιδίως στη Σκωτία, σε μια σειρά κλάδους, όπως στις συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, την ενέργεια, την πολεμική βιομηχανία και τα logistics.
Γερμανία: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στις 15 Απριλίου στο Βερολίνο απαιτώντας από την κυβέρνηση να παγώσει τα ενοίκια – ένα τεράστιο πρόβλημα για την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία δεν έχει ιδιόκτητο σπίτι. Είχε προηγηθεί απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απέρριψε το πλαφόν που είχε επιβάλει στα ενοίκια η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου από τις αρχές του 2020.
Από τη Σύνταξη