Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Απειλείται με ιδιωτικοποίηση ο λόφος Κοπανά

 

Αυτή η περιοχή, που είναι ανάσα ζωής για τους κατοίκους
ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένων δήμων της Αθήνας,
κινδυνεύει σε χέρια ιδιωτών
Με μια πρόσφατη εξωφρενική απόφασή του το Εφετείο Αθηνών, ακυρώνοντας προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, έκανε αποδεκτή την αγωγή ιδιωτών, φερόμενων ως ιδιοκτητών (με τίτλους ιδιοκτησίας του 19ου αιώνα!), έναντι των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού και του ελληνικού δημοσίου, και αναγνωρίζει σε αυτούς ιδιοκτησία στην περιοχή του πρώην λατομείου «Εργάνη», στον λόφο Κοπανά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν χώροι πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού της περιοχής, όπως τα θέατρα «Βράχων» («Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού»), γήπεδα, γυμναστήρια κ.ά., χώροι οι οποίοι λειτουργούν εδώ και χρόνια και κατακτήθηκαν μάλιστα με αγώνες των κατοίκων της περιοχής από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Πρόκειται για μια προκλητική και ανήκουστη απόφαση, καθώς χτυπάει το δικαίωμα της πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής σε αυτούς τους χώρους, παραχωρεί σε ιδιώτες πολύ σημαντικές υποδομές και μεγάλο μέρος της δημόσιας γης και ανοίγει τον δρόμο αποχαρακτηρισμού και καταπάτησης δασικών εκτάσεων, ιδιοποίησης και οικοδόμησης δημόσιας περιουσίας. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική αλλαγής των χρήσεων γης και ιδιωτικοποίησης των πάντων που προωθεί συστηματικά η σημερινή κυβέρνηση (βλ. Λόφος Στρέφη).

Οι κάτοικοι έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση αλλά και από τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε αυτοί οι χώροι να αποδοθούν οριστικά στον λαό της περιοχής. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα τους. Η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, των χώρων πολιτισμού, άθλησης και πρασίνου, και μάλιστα σε μια τσιμεντοποιημένη Αττική, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για όλους μας.

 

Μ. Σάκος