Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Τα σχέδια Μπάιντεν και οι διεθνείς ανταγωνισμοί

 

«Φορολογήστε τους πλούσιους» λέει το πανό, και η 
κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς
αν θέλει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της

Με ένα φιλόδοξο σχέδιο, με στοιχεία κεϋνσιανής οικονομικής πολιτικής, ετοιμάζεται η νέα αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αμερικάνικη οικονομία αλλά ταυτόχρονα, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει ξεκάθαρα από την αρχή, και τον μεγάλο αντίπαλο της Αμερικής, την Κίνα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 1,8 τρις δολάρια για τη φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση και τους μισθούς και 2,3 τρις δολάρια για γέφυρες, δρόμους και ευρυζωνικό διαδίκτυο.

Για να χρηματοδοτήσει όλες τις προτάσεις του, ο Μπάιντεν θα αυξήσει τους συντελεστές φόρου εισοδήματος στα ανώτερα κλιμάκια, θα αυξήσει τη φορολόγηση των εταιρειών και θα βασιστεί σε μια διευρυμένη Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων για τον έλεγχο και τη συλλογή περισσότερων χρημάτων. «Ήρθε η ώρα για την εταιρική Αμερική και το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους», δήλωσε συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος. Επειδή όμως γνωρίζει ότι τα έσοδα για το σχέδιό του δεν αρκούν, πρότεινε τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 21% στα κέρδη των επιχειρήσεων του διαδικτύου που εκμεταλλεύονται τη διαφορετική φορολογική νομοθεσία που υπάρχει σε κάθε χώρα για να γλυτώνουν φόρους. Η Ευρωβουλή χαιρέτησε την πρόταση των ΗΠΑ, ενώ Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους. Στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ένα σύστημα διεθνούς ελάχιστης φορολόγησης των εταιριών, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο διεθνούς φορολόγησης ώστε να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

Πολλές κυβερνήσεις συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να καταφύγουν πάλι σε συνταγές άγριας λιτότητας εις βάρος των λαών και ότι πρέπει να πληρώσουν και οι μεγάλες πολυεθνικές, αλλιώς τίθεται θέμα σταθερότητας του συστήματος. Από την άλλη, όμως, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να απαλλαγεί από το εθνικό κράτος, άρα τα κράτη θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις δικές τους εταιρείες εις βάρος των ξένων, ενώ κάθε ισχυρός καπιταλισμός επιδιώκει να πάρει και παραπάνω από αυτό που του αναλογεί για να αισθάνεται ασφαλής. Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή η ύφεση από την επιδημία είναι μεγάλη, ο προστατευτισμός και οι εμπορικοί πόλεμοι όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου