Κυριακή 30 Μαΐου 2021

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟ «ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ» ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ


Το «ακαταδίωκτο» προστατεύει πρώτα και κύρια την πολιτική εξουσία και είναι ένα ακόμα βήμα προς ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς


Το "ακαταδίωκτο" και "ανεξέταστο" των επιτροπών αντιμετώπισης
 του κορωνοϊού εντάσσεται σε μια στρατηγική που θέλει να θέσει
την εξουσία -και τους "ειδικούς" που την υπηρετούν πειθήνια-
εκτός κάθε ελέγχου από τη δικαιοσύνη αλλά και από τον λαό

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 269 του νόμου 4798/2021, «τα μέλη της Εθνικής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση».

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου η ελληνική κοινωνία έχει υποφέρει τα πάνδεινα στο όνομα των δήθεν «ειδικών», και με πολύ ισχυρή την προοπτική συνέχισης στο μέλλον των ίδιων και ακόμα αυστηρότερων περιορισμών (υποχρεωτικά self-tests και εμβόλια, πιστοποιητικά εμβολιασμού, νέα λοκντάουν κ.λπ.) στο όνομα των ίδιων και πάλι «ειδικών», ήρθε η κυβέρνηση και απαγόρευσε διά νόμου στη δικαιοσύνη όχι μόνο να τους ελέγξει ως ποινικά και αστικά υπεύθυνους αλλά και να τους εξετάσει ως μάρτυρες για τα θέματα της διαχείρισης του κορωνοϊού.

 Με τη διάταξη αυτή προστατεύεται πρώτα και κύρια η πολιτική εξουσία, αφού η απαγόρευση εξέτασης των μελών των επιτροπών ως μαρτύρων θάβει για πάντα στο σκοτάδι κάθε στοιχείο από το οποίο θα προέκυπταν ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση του κορωνοϊού. Παράλληλα, προστατεύονται τα πειθήνια στην κυβερνητική γραμμή μέλη των επιτροπών, που απ’ ό,τι φαίνεται είναι μέχρι στιγμής τα περισσότερα, αφού δεν μπορεί να τους ζητηθεί καμία ευθύνη για την ψήφο που έδωσαν. Και με το τελευταίο εδάφιο της διάταξης αφήνεται ανοιχτό ένα παράθυρο έτσι ώστε τυχόν «ατίθασα» και έχοντα «αποκαλυπτικές διαθέσεις» μέλη των επιτροπών να μπορούν για τα όσα είπαν εντός αυτών να διωχθούν για τα αδικήματα της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Η πρόκληση είναι πραγματικά τεράστια. Όταν ψηφίστηκε η παραπάνω διάταξη είχαν ήδη διαρρεύσει τα πρακτικά των επιτροπών (που σε άλλες χώρες είναι δημόσια), από τα οποία προέκυψε ότι επί της ουσίας οι αποφάσεις ήταν κάθε φορά προειλημμένες από την κυβέρνηση και οι περίφημοι «ειδικοί» απλώς έδιναν την ψευδεπίγραφη επιστημονική «ευλογία» τους, με άκρως πειθήνιο και υποτακτικό τρόπο. Όσο περνά ο καιρός, αποδεικνύεται όλο και πιο καθαρά ότι οι «επιστήμονες» αυτοί όχι μόνο δεν στάθηκαν στο ύψος του ρόλου τους, αλλά μετέτρεψαν την επιστήμη σε άβουλη υπηρέτρια της εξουσίας.

Το «ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων» έρχεται δυστυχώς να προστεθεί στα παρόμοια «ακαταδίωκτα», που από την εποχή των Μνημονίων μέχρι σήμερα θεσπίστηκαν για τους τροϊκανούς, για τον περίφημο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, για το ΤΑΙΠΕΔ, για τραπεζικά μεγαλοστελέχη κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι όποιος «ειδικός», «τεχνοκράτης» ή «επιστήμονας» υπηρετεί πιστά την οικονομική και πολιτική εξουσία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, αφού από τη δικαστική εξουσία έχει αφαιρεθεί και επίσημα πλέον η δυνατότητα να διενεργήσει κάθε έλεγχο. Έτσι, η θεμελιώδης και ιδιοφυής αρχή της διάκρισης των εξουσιών, που ανέδειξε ο Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση ως μέσο ισορροπίας και περιορισμού της αυθαιρεσίας, πηγαίνει περίπατο, μαζί με το σύνταγμα που τη θεσπίζει. 
Ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να κλείσει τα μάτια μπροστά στο μέγεθος της προκλήσεως. Ο κίνδυνος για τη δημοκρατία και την εν γένει λειτουργία του πολιτεύματος είναι μεγάλος. Αν σιωπήσουμε, έρχονται ακόμα χειρότερα.
 
Βασίλης Παπανικολάου