1 Μαΐου: Με μαζικές συγκεντρώσεις –μετά από πολύ καιρό– γιόρτασε η εργατική τάξη της χώρας την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ήταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για όλο τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.
3 Μαΐου: Με κινητοποίηση έξω απ’ το νοσοκομεία οι εργαζόμενοι στα τρία μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα της Κρήτης (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, «Βενιζέλειο» νοσοκομείο Χανίων και Δημόσιο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Λασιθίου) διεκδίκησαν την παράταση της σύμβασης των «τριμηνιτών» συναδέλφων τους, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
5 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στα δικαστήρια της πόλης συγκέντρωση συμπαράστασης σε 5 διωκόμενους απ’ την εργοδοσία των καταστημάτων Discount Marketσυναδέλφους τους.
● Ένας ακόμα εργάτης έπεσε νεκρός σε εργατικό ατύχημα στα Γρεβενά (ο τέταρτος μέσα σε δύο μήνες), στη μονάδα βιομάζας του εργοστασίου ξυλείας ALFA WOOD αυτή τη φορά. Οι εργαζόμενοι του νομού έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18 του μήνα έξω απ’ τα γραφεία της περιφέρειας στην πόλη των Γρεβενών.
6 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ταχυμεταφορών SPEEDEX σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Έγιναν συγκεντρώσεις στα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
10 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα κατέβηκαν σε 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση και είναι ένα ακόμα βήμα προς την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις. Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
● Οι εργαζόμενοι σε ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ και λεωφορεία συμμετείχαν στην τρίωρη στάση που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στη συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην εκδίκαση της προσφυγής των εργατικών ομοσπονδιών για αντισυνταγματικότητα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.
● Οι τριμηνίτες συμβασιούχοι των δήμων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα για την παράταση της σύμβασής τους.
11 Μαΐου: Οι εργατοτεχνίτες του εργοταξίου ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση μπροστά στο εργοτάξιο διεκδικώντας μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, παροχή εξοπλισμού και ανθρώπινα ωράρια. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 24 του μήνα.
● Οι εργαζόμενοι στις δομές ασύλου και μετανάστευσης έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο κτίριο του αντίστοιχου υπουργείου στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις 17 συναδέλφων τους. Στις 27 του μήνα έκαναν 3ωρη στάση εργασίας για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και την υπογραφή σύμβασης εργασίας.
12 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) έκαναν 24ωρη απεργία και πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για την υπογραφή σύμβασης εργασίας με αυξήσεις μισθών, μετά από 10 και πλέον χρόνια περικοπών. Στις 25 του μήνα επανέλαβαν την κινητοποίηση.
18 Μαΐου: Οι εκπαιδευτικοί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατέβηκαν σε τρίωρες στάσεις εργασίας –που η υπουργός Παιδείας Κεραμέως επιχείρησε να βγάλει παράνομες– στο πλαίσιο του αγώνα τους για ακύρωση των εξετάσεων PISA, που συνεπάγονται νέα ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση.
19 Μαΐου: Το διοικητικό και ερευνητικό προσωπικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης έκανε 4ωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενο για τη συνεχιζόμενη επέμβαση της αστυνομίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου. Έγινε συγκέντρωση στην πύλη του ιδρύματος.
20 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Διοικητικού Προσωπικού Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ)έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το καθεστώς εργολαβιών που επικρατούν στον οργανισμό.
23 Μαΐου: Οι εργάτες του εργοστασίου οινοποιίας «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω απ’ το εργοστάσιο ενάντια στην απόλυση πέντε συναδέλφων τους. Στις 26 του μήνα προχώρησαν σε δύο 3ωρες στάσεις εργασίας.
24 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στους δήμους έκαναν 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους.
● Οι συνταξιούχοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία των ΕΛ.ΤΑ. στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την άγρια περικοπή του εφάπαξ τους.
● Οι εργαζόμενοι στην Καβάλα έκαναν συγκέντρωση συμπαράστασης στους απολυμένους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, κατά την εκδίκαση της υπόθεσής τους στα δικαστήρια της πόλης.
25 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αθήνα για τα δεδουλευμένα τριών μηνών.
● Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας τους και ζητώντας άμεσα προσλήψεις.
26 Μαΐου: Οι τεχνικοί μηχανικοί της εταιρείας μελετών και κατασκευής κτιρίων «GREEN PROPERTIES» στην Καλλιθέα Αττικής έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας για την απόλυση μιας συναδέλφισσάς τους.
● Οι γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομειακών ιδρυμάτων του νομού Λάρισας έκαναν 4ωρη στάση εργασίας διεκδικώντας την πληρωμή εφημεριών και προσλήψεις. Έγινε συγκέντρωση στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας στη Λάρισα.
28 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ στην Πάτρα έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους που εργαζόταν στην επιχείρηση 27 χρόνια.
Σ. Κρόκος