Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Ο παρασιτισμός του κεφαλαίου και τα ελλείμματα

 

Τα μόνιμα ελλείμματα έχουν τις ρίζες τους στη διάλυση
της παραγωγικής βάσης, που έγινε συνειδητά από 
την κυρίαρχη παρασιτική ολιγαρχία
Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας (εισαγωγές – εξαγωγές) εκτοξεύτηκε στα 11,3 δισ. ευρώ το α΄ τετράμηνο του 2022, από 6,14 δισ. ευρώ το 2021, είχε δηλαδή αύξηση 49,5% μέσα σε τέσσερις μήνες! Ως προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) οι εισαγωγές και οι εξαγωγές κυμαίνονταν στο 45,6% και 31,3% αντίστοιχα το α΄ τετράμηνο του 2022, ενώ το 2021 ήταν 36,5% και 28,5%. Αν από τις εξαγωγές αφαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, το ποσοστό τους πέφτει στο 21,1% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξάνεται κατά 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον.

Το ότι οι εισαγωγές είναι πάντα περισσότερες από τις εξαγωγές, και έχουν την τάση να αυξάνονται και πιο γρήγορα, αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του ελληνικού καπιταλισμού. Τα ελλείμματα αυτά αποτελούν συνέπεια του παρασιτικού μοντέλου οικονομίας που έχει επιβάλει η αρπακτική αστική τάξη στη χώρα. Για να παραχθεί ένα προϊόν στην Ελλάδα, λόγω της διάλυσης ή συρρίκνωσης σημαντικών τομέων της βιομηχανίας, χρειάζεται να γίνει εισαγωγή σχετικών υλικών πολλαπλάσιων σε κόστος. Ο δείκτης των τιμών εισαγωγών βιομηχανίας βρίσκεται στο +34% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη εξαγωγών.

Το γεγονός ότι αν αφαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική δεν είναι άνευ σημασίας. Τα πετρελαιοειδή δεν αποτελούν αυτό καθαυτό βιομηχανικό προϊόν, αλλά μέσο κίνησης της βιομηχανίας. Είναι το βασικό εξαγωγικό προϊόν γιατί αποτελούν προνομιακό πεδίο «δράσης» μιας εκ των πλέον αρπακτικών συμμοριών που λυμαίνονται τη χώρα και το λαό, αυτής των εφοπλιστών (Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Μελισσανίδης και άλλοι). Οι αστικές φυλλάδες πανηγυρίζουν για την αύξηση κατά 92,7% της παραγωγής πετρελαιοειδών το 2021. Η αύξηση αυτή όμως, πέρα από τα κέρδη για το κεφάλαιο, δεν σημαίνει παρά ελάχιστα για την παραγωγική οικονομία και για τον λαό. Το μαρτυρούν οι επιδεινούμενοι δείκτες της πρώτης και οι τιμές-«φωτιά» των καυσίμων.

Απ’ τη μέγγενη των ελλειμμάτων ο λαός μπορεί να απαλλαγεί μόνο με την ανατροπή του παρασιτικού μοντέλου οικονομίας της αστικής τάξης και του καθεστώτος που αυτή έχει επιβάλει. Ο αγώνας αυτός χρειάζεται πολιτική βούληση, σωστή στόχευση και κυρίως οργανωμένη μαζική δράση.

 

Σ. Κρόκος