Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Ιδιωτικοποιήσεις Η λεηλασία συνεχίζεται

Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης
έχει μέχρι στιγμής αποτραπεί χάρη στις αντιδράσεις του κόσμου
Η κυβέρνηση έχει για σημαία της τις ιδιωτικοποιήσεις, τη λεηλασία δηλαδή της δημόσιας περιουσίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται δείχνουν ανάγλυφα αυτό το πνεύμα της λεηλασίας, που είναι και χαρακτηριστικό της αρπακτικής αστικής τάξης. Είναι αυτές που μπορούν να εξασφαλίσουν άμεσα και σίγουρα κέρδη στους καπιταλιστές, όπως η 25ετής παραχώρηση της Αττικής Οδού, όπου πλάι στους παλιούς (ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Egis) έχουν εμφανιστεί και καινούργιοι υποψήφιοι, σαν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έχει ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση. Προωθούνται ακόμα το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ Υποδομών, αντί 733 εκατ. ευρώ, καθώς και η πώληση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην περιοχή της Καβάλας. Σχετική με αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις είναι και η άμεση ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, τη στιγμή που οι αντίστοιχες άλλων λιμανιών έχουν «παγώσει». Το φυσικό αέριο, με τις τιμές που έχει πάρει, εγγυάται άμεσα μυθώδη κέρδη και τα σχετικά αρπακτικά κεφάλαια θέλουν να «αξιοποιήσουν» για αυτό τον λόγο τη συγκεκριμένη περιοχή της Καβάλας σαν κέντρο διακίνησης.

Όσον αφορά άλλες ιδιωτικοποιήσεις, διακαής πόθος της κυβέρνησης και της αστικής τάξης παραμένει η ιδιωτικοποίηση του νερού. Το ΤΑΙΠΕΔ, το επιτελείο του ξεπουλήματος, κατέχει το 11,33% της Εταιρείας Υδρεύσεως Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) και το 29,2% της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Ο λόγος που διστάζουν να προχωρήσουν, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι οι αντιδράσεις, που σίγουρα αναμένονται μεγάλες στην κοινωνία, γιατί το νερό είναι ένα αγαθό για το οποίο ο ελληνικός λαός δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία. Η ιδιωτικοποίησή του θα ρίξει λάδι στη φωτιά της αγανάκτησης από τους εξοντωτικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Να μην έχουμε όμως καμία αμφιβολία: μπροστά στην προοπτική μεγάλων κερδών η αστική τάξη και η κυβέρνησή της δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν και σε αυτό το έγκλημα.

Η λεηλασία των ιδιωτικοποιήσεων φυσικά καμία σχέση δεν έχει με «ανάπτυξη», όσο και αν η κυβέρνηση ανερυθρίαστα χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη για να διαφημίσει τις πράξεις της. Αντίθετα, είναι πολιτική που καθηλώνει την εναπομείνασα παραγωγική βάση της χώρας και αυξάνει τα ελλείμματα. Το μόνο που εξασφαλίζει είναι άμεσα κέρδη για τα αρπακτικά του κεφαλαίου. Είναι όρος επιβίωσης για τον ελληνικό λαό η ανατροπή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της αδίστακτης κυβέρνησης που την εφαρμόζει.

 

Σ. Κρόκος