Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Η απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Παρά τις «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης, οι λογαριασμοί
του ρεύματος θα συνεχίσουν να μας... αλλάζουν τα 
φώτα
Μετά τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών αλλά και τις «παροχές» ελέω προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση αποφάσισε να θολώσει τα νερά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανακοινώνοντας την αναστολή της (και όχι κατάργηση) από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 1η Ιουλίου 2023.

Μέχρι τώρα, κάθε εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας υιοθετούσε μια τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα, από 6 έως 12 λεπτά.

Ωστόσο, σε αυτή την τιμή, που φαινόταν στον λογαριασμό, και αφού είχε κλείσει ο μήνας, προστίθετο η επιβάρυνση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία καθορίζεται με βάση το τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο ενέργειας. Έτσι, από 6 λεπτά την κιλοβατώρα, η χρέωση έφτανε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής τα 30 λεπτά, ή και περισσότερο! Στη συνέχεια, ερχόταν το κράτος να «επιδοτήσει» τον καταναλωτή, ουσιαστικά για να μη θίξει τα κέρδη των εταιρειών, δηλαδή ουσιαστικά επιδοτούσε τις εταιρείες.

Από τις 25 Ιουλίου, η κιλοβατώρα θα κοστίζει πλέον πολύ περισσότερο σε σχέση με πριν, καθώς θα ενσωματώνει και τη ρήτρα! Επειδή η χρέωση που θα προκύπτει θα είναι πολύ μεγάλη (εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 30 λεπτά, καθώς τον Αύγουστο αναμένονται ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), θα έρχεται το κράτος και θα επιδοτεί την τιμή της κιλοβατώρας, όμως και πάλι αυτή θα είναι ακριβότερη σε σχέση με αυτό που πλήρωνε πριν ο καταναλωτής. 

Ακόμη, στο εξής όλες οι εταιρείες θα πρέπει να ανακοινώσουν τον νέο τιμοκατάλογό τους έναν μήνα πριν ώστε να συγκρίνουν οι καταναλωτές και να αποφασίζουν αν θα αλλάξουν εταιρεία! Η άποψη των προμηθευτών είναι ότι αυτό θα οδηγήσει σε αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις, αφού στα τιμολόγια θα ενσωματωθεί το ρίσκο των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, και ότι οι «επισφάλειες» των εταιρειών θα αυξηθούν κατακόρυφα. Αλλά το κράτος να είναι καλά, που θα τις σώζει με κρατικό χρήμα των φορολογουμένων! 

Και όλα αυτά μέσα σε ένα εντελώς ασταθές περιβάλλον όπου στην Ευρώπη τρέμουν το κλείσιμο της στρόφιγγας του αερίου από τη Ρωσία και ετοιμάζονται ακόμα και για κουπόνια ενέργειας τον χειμώνα (βλ. Γερμανία), ενώ στη Γαλλία ανακοινώθηκε η εθνικοποίηση της κύριας ηλεκτρικής εταιρείας της χώρας, της EdF.

Το πρόβλημα δεν λύνεται με δήθεν επιδοτήσεις και «κυνήγι» των τιμών από τους καταναλωτές. Απαιτείται μια ισχυρή κρατική ΔΕΗ, με σχέδιο για τις ανάγκες της χώρας, και αποκοπή από κάθε χρηματιστηριοποίηση της ενέργειας.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου