Να απαιτήσουμε το δικαίωμα στη στέγη, μέσω της κατασκευής νέων σπιτιών από το κράτος και της επιδότησης ενοικίου
Οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση για το στεγαστικό πρόβλημα δεν θα
έχουν κανένα αποτέλεσμα, γιατί βάζουν πάλι δερβέναγα τις κατασκευαστικές
εταιρείες και τις τράπεζες
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλλον μετά από προτροπή των επικοινωνιολόγων του και προφανώς ενόψει πρόωρων εκλογών, ανακάλυψε ότι στη χώρα μας και κυρίως στην πρωτεύουσα υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα. Αφού «συμπόνεσε» ιδίως τους νέους, που συναντούν και αυτό το εμπόδιο στην εξέλιξή τους, ανακοίνωσε μια σειρά από μελλοντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος.
Το πρόβλημα της στέγασης δεν αντιμετωπίζεται βέβαια με εξαγγελίες και ευχές, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και δεσμεύσεις. Η πολύ σωστή αντίληψη της ελληνικής εργατικής τάξης να εξασφαλίσει ιδιόκτητη στέγη είναι κάτι που ιστορικά ισχυροποίησε τη θέση της όσον αφορά κάθε είδους διεκδίκησή της (μπαίνεις πιο εύκολα στον αγώνα όταν δεν κινδυνεύεις να βρεθείς στην κυριολεξία στον δρόμο). Πάλεψε σκληρά για να κατακτήσει γη για να χτίσει (αγώνες προσφύγων Μικρασιατών, εργάτες Περάματος κ.λπ). Να έχει δικαίωμα σε φτηνά στεγαστικά δάνεια με την εγγύηση του κράτους. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, που καταργήθηκε τα χρόνια του Μνημονίου, που στέγασε χιλιάδες εργάτες κατασκευάζοντας εργατικές κατοικίες και δίνοντας χαμηλότοκα δάνεια σε νέα ζευγάρια και νέες οικογένειες, ήταν μια τέτοια κατάκτηση, που ήρθε μετά από αγώνες, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Η στέγη είναι μια από τις βασικότερες ανάγκες που πρέπει να καλύψει ο άνθρωπος μαζί με την τροφή, την υγεία κ.λπ. Η αναρχία που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό φαίνεται και εδώ. Σπίτια που μένουν ακατοίκητα και ερειπώνονται για διάφορους λόγους από τη μια και άνθρωποι που δεν βρίσκουν σπίτι από την άλλη. Ειδικά στην Αθήνα η ενοικίαση σπιτιών μέσω airbnb εκτόξευσε τα ενοίκια, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, η μαζική αγορά ακινήτων από Κινέζους, Άραβες, Ισραηλινούς κ.ά., για διάφορους σκοπούς, κάνει την εύρεση σπιτιού για τη μέση ελληνική οικογένεια έναν πραγματικό άθλο. Ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων χτυπιούνται πλέον ανελέητα από την ακρίβεια, οι τιμές των σπιτιών συνεχίζουν να ανεβαίνουν, επειδή έχει δημιουργηθεί κερδοσκοπική «φούσκα».
Τη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα δεν περιμένουμε φυσικά να τη δώσουν τα επιτελεία του Μητσοτάκη, που, αν δεν δημιούργησαν το πρόβλημα, σίγουρα το γιγάντωσαν. Οι πρόσφατες εξαγγελίες τους (κατασκευή σπιτιών μέσω ΣΔΙΤ, ενεργειακή αναβάθμιση παλιών σπιτιών κ.λπ.) τους μόνους που κάνουν να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά προσδοκώντας κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων είναι κάποιες συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες που τα συμφέροντά τους υποστηρίζει η συγκεκριμένη κυβέρνηση, όπως κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν ανακαινίσεις, τραπεζικός κλάδος που μεσολαβεί για τα δάνεια κ.λπ.
Τη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα θα τη δώσει η ίδια η εργατική τάξη. Με έμπνευση τους αγώνες και το παράδειγμα των προηγούμενων γενεών να απαιτήσουμε:
● Επιδότηση ενοικίου, για να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να ζει αξιοπρεπώς από τον μισθό του, πράγμα που σήμερα, με την υπέρογκη αύξηση των ενοικίων, λογαριασμών και γενικά του κόστους ζωής, είναι αρκετά δύσκολο.
● Άμεση επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Το κράτος να αναλάβει την κατασκευή νέων σπιτιών, ή την ανακαίνιση και επαναδιάθεση παρατημένων και κλειστών σπιτιών σε εργατικές οικογένειες και νέα ζευγάρια.
Η κατάκτηση του δικαιώματος της ασφαλούς και αξιοπρεπούς στέγασης είναι βασική προϋπόθεση για οποιονδήποτε άλλο αγώνα.
Μαρία Καράβολα