Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

 

3 Ιουλίου: Οι 30 καθαρίστριες του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας έκαναν συγκέντρωση στον χώρο του νοσοκομείου διεκδικώντας την ανανέωση των συμβάσεών τους. Με το ίδιο αίτημα οι 40 καθαρίστριες του Θριάσιου Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα) έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον χώρο του νοσοκομείου για την επαναπρόσληψη επικουρικού γιατρού. Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην απόλυση συμβασιούχου καθαρίστριας. Στις 18 του μήνα έκαναν συγκέντρωση για το ίδιο θέμα στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία της εργολαβικής εταιρείας. Στις 20 Ιουλίου έκαναν συγκέντρωση οι καθαρίστριες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

● Οι εργαζόμενοι στη χρηματοπιστωτική εταιρεία «NEXI» στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για την απόλυση 30 συναδέλφων τους. Στις 11 του μήνα έκαναν 5ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας. Στις 10 του μήνα έκαναν δίωρες στάσεις για τις απολύσεις συναδέλφων τους οι εργαζόμενοι στην ομοειδή εταιρεία «Mellon» στη Δράμα.

5 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

● Οι μισθωτοί δικηγόροι της δικηγορικής εταιρείας «ΣΙΟΥΦΑΣ ΑΕ» έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους.

7 Ιουλίου: Οι καθηγητές της ΕΛΜΕ Πειραιά έκαναν συγκέντρωση στην αρμόδια διεύθυνση για τις διώξεις εις βάρος συναδέλφων τους λόγω συνδικαλιστικής δράσης. Στις 12 του μήνα έγινε συγκέντρωση για το ίδιο θέμα στην περιφερειακή διεύθυνση στην Αθήνα.

● Οι 7 εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» στα Γιάννενα κέρδισαν την επαναπρόσληψή τους μετά από αγώνα διαρκείας 8 χρόνων.

8 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έκαναν πικετοφορία στον χώρο εργασίας τους διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο συναδέλφου τους από θερμοπληξία την ώρα της δουλειάς.

12 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στο «Σικιαρίδειο» ίδρυμα ειδικής αγωγής στην Αθήνα έκαναν κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας για τα δεδουλευμένα 7 μηνών.

● Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία έκαναν 24ωρη πανελλαδική απεργία (στην Αττική 6ωρη στάση εργασίας) με κύρια αιτήματα την ενίσχυση του τομέα των ασθενοφόρων (ΕΚΑΒ) και το σταμάτημα των διακρίσεων εις βάρος των μη εμβολιασμένων συναδέλφων τους. Για το πρώτο αίτημα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.

13 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στη μονάδα ειδικής αγωγής «ΜΕΡΙΜΝΑ» στην Πάτρα έκαναν συγκέντρωση για τα δεδουλευμένα τους.

19 Ιουλίου: Οι εργάτες στο εργοτάξιο της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία για μέτρα προστασίας απέναντι στον καύσωνα.

● Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στο νέο μισθολόγιο λιτότητας που ψηφίζει η κυβέρνηση. Στις 26 του μήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας, με παρόμοια συγκέντρωση.

21 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου) στην Κρήτη έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του ενάντια στις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρικά μέσα.

24 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στην Πάτρα έκαναν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για το εργατικό ατύχημα στη γέφυρα στα Μποζαΐτικα που προκάλεσε τον θάνατο ενός πολίτη και τον τραυματισμό τριών εργαζομένων. Οι εργασίες γίνονταν κυριακάτικα σε συνθήκες καύσωνα. Έγινε συγκέντρωση στην έδρα της περιφέρειας.

● Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ήπειρο έκαναν 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στα Γιάννενα, αντιδρώντας στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

● Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών ενάντια στην παραχώρηση στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ 63 λεωφορειακών γραμμών στην Αττική.

28 Ιουλίου: Οι 92 εργολαβικοί εργαζόμενοι της εταιρείας εξορύξεων ELDIMAC στη Χαλκιδική έκαναν συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα ζητώντας την παραμονή τους στη δουλειά.

1 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του νοσοκομείου ενάντια στην τοποθέτηση μηχανημάτων επιτήρησης εισόδου.

14 Αυγούστου: Οι εργάτες της βιομηχανίας τροφίμων «Hellenic Quality Food» (ιδιοκτησίας ομίλου Φιλίππου) στην Εύβοια έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για τα δεδουλευμένα του μήνα.

22 Αυγούστου: Οι εμποροϋπάλληλοι των Χανίων έκαναν διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της πόλης ενάντια στη διοργάνωση «λευκής νύχτας», ολονύχτιας εργασίας δηλαδή, από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.

23 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής κομπόστας «ΚΡΟΝΟΣ» στην Πέλλα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τον σοβαρό τραυματισμό (ακρωτηριασμός δακτύλου) συναδέλφισσάς τους κατά την ώρα της δουλειάς.

30 Αυγούστου: Οι εργαζόμενες του ξενοδοχείου «ATHENS AVENUE» στην Αθήνα απαίτησαν, με διαμαρτυρία στον χώρο του ξενοδοχείου, την απομάκρυνση του διευθυντή της επιχείρησης λόγω της βίαιης και αντεργατικής συμπεριφοράς του.

 

Σ. Κρόκος