Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Η ακρίβεια στο ελαιόλαδο Τι πρέπει να γίνει

 

Η ακρίβεια στο λάδι είναι απειλή για τη διατροφή του ελληνικού 
λαού. Λύσεις υπάρχουν, αλλά προϋποθέτουν σύγκρουση
με την κερδοσκοπία
Η τιμή του ελαιόλαδου έχει ξεπεράσει τα 11 ευρώ το κιλό στη λιανική αγορά και οι προβλέψεις λένε ότι τον χειμώνα θα φτάσει τα 20 ευρώ! Είναι τιμές εξωφρενικές και απαγορευτικές για τον εργαζόμενο λαό, σε ένα βασικό είδος διατροφής του και βασικό προϊόν της αγροτικής παραγωγής.

Η πρώτη αιτία για αυτή την άνοδο είναι το γενικότερο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά βασικών τροφίμων. Το πρόβλημα στο ελαιόλαδο οξύνεται εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν.

Ένα μέρος της εγχώριας παραγωγής πέρυσι καταστράφηκε λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας τους πρώτους μήνες της συγκομιδής, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Στην Ισπανία (1η χώρα σε παραγωγή ελαιόλαδου παγκοσμίως) έχει μειωθεί η παραγωγή κατά πολύ εδώ και δύο χρόνια λόγω καιρικών συνθηκών. Η ακαρπία αυτή πέρυσι χτύπησε την Ιταλία (2η σε παραγωγή παγκοσμίως) και φέτος έφτασε και στην Ελλάδα (3η σε παραγωγή παγκοσμίως). Εν όψει της έλλειψης αυτής, λοιπόν, η τιμή του ελαιόλαδου εκτοξεύεται κατακόρυφα.

Για να μην καταστεί το λάδι απρόσιτο για τον ελληνικό λαό, χρειάζονται άμεσα μέτρα επέμβασης στην αγορά. Από τους 300.000 τόνους που παράγει η χώρα σε φυσιολογικές συνθήκες, εξάγονται επισήμως οι 30.000. Όμως χύμα λάδι εξαγόταν στην Ιταλία, γιατί έδινε καλή τιμή αγοράς, εκεί τυποποιούνταν και πωλούνταν μετά σαν ιταλικό. Κανονικά πρέπει να μην επιτραπεί καμία εξαγωγή ελαιόλαδου αν δεν καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες. Η Τουρκία ήδη απαγόρευσε την εξαγωγή χύμα ελαιόλαδου.

Οι συνεταιρισμοί, τα ελαιοτριβεία, οι βιομηχανίες τυποποίησης, οι έμποροι έχουν σίγουρα απόθεμα λαδιού. Αυτό θα πρέπει να διατεθεί στην αγορά σε προσιτή τιμή, κάτω από 7 ευρώ το κιλό, γιατί μιλάμε για λάδι περσινό, που δεν έχει πλέον την ίδια ποιότητα με το φρέσκο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να μπει διατίμηση στην αγορά, ώστε η τιμή να μην ξεπερνάει τα 7-8 ευρώ το κιλό.

Τα μέτρα αυτά φυσικά θίγουν τα «ιερά και όσια» του αστικού συστήματος, τα εμπορικά κυκλώματα και το κυνήγι του κέρδους, και δεν θα τα πάρει καμία αστική κυβέρνηση, και ειδικά η σημερινή. Μπορεί να τα επιβάλει όμως ο εργαζόμενος λαός με την πάλη του. Μόνο τέτοια μέτρα ανοίγουν τον δρόμο της επιβίωσης μπροστά στην επισιτιστική κρίση που διαγράφεται στον ορίζοντα.

 

Χ.Ρ.