Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

ΗΠΑ: Η απεργία στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες FordGeneral Motors και Stellantis στο Ντιτρόιτ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15 Σεπτεμβρίου, είναι μια από τις κρισιμότερες στην πρόσφατη ιστορία του αμερικανικού εργατικού κινήματος. Η απεργία επικεντρώνεται σε τρία εργοστάσια, όπου απασχολούνται περί τους 13.500 εργάτες, αλλά στις 23 Σεπτεμβρίου επεκτάθηκε και σε 38 μονάδες κατασκευής και διανομής ανταλλακτικών, όπου απασχολούνται 5.500 εργάτες. Τα βασικά αιτήματα είναι: αυξήσεις 36% στα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθιέρωση του 32ωρου (αντί για 40ωρο), κατάργηση των μισθών δύο ταχυτήτων, συν ασφαλιστικά αιτήματα. Οι εταιρείες έχουν τεράστια κέρδη τα τελευταία χρόνια, από τα οποία οι εργάτες δεν πήραν τίποτα.

Η εργοδοσία απαντάει στην απεργία με το να μην ανανεώνει χιλιάδες συμβάσεις σε άλλα εργοστάσια, με το πρόσχημα ότι έχει παγώσει η παραγωγή. Η υποστήριξη, έστω και προσχηματική, της απεργίας από τον πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν, αποδεικνύει ότι ο ταξικός συσχετισμός στη χώρα είναι ευνοϊκός. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 67% των Αμερικανών είναι φιλικά διακείμενο στην απεργία. Οι τελευταίες εξελίξεις περιλαμβάνουν τη διαφαινόμενη προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τη Ford και την αυξανόμενη πίεση από τη βάση του συνδικάτου (UAW), με τα 146.000 μέλη, για γενίκευση της απεργίας. Στο μεταξύ, συνεχίζουν από τον Ιούλιο την απεργία αόριστης διάρκειας οι ηθοποιοί, απεργία που έχει παγώσει την παραγωγή ταινιών και σίριαλ. Ενώ οι σεναριογράφοι, που απεργούν από τον Μάιο, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία.

 

Αγγλία: Νέο γύρο 24ωρων, 48ωρων και 72ωρων απεργιών ξεκίνησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι ειδικευόμενοι γιατροί από τις 19 Σεπτεμβρίου, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας, που έχει ως συνέπεια τεράστιες λίστες αναμονής για κρίσιμες θεραπείες. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις, προσλήψεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. 

 

Σκωτία: Περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι που αποτελούν το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων της χώρας πραγματοποίησαν τριήμερη απεργία στις 26-28 Σεπτεμβρίου.

 

Πορτογαλία: 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργάτες στη βιομηχανία κρέατος της χώρας στις 11 Σεπτεμβρίου, ζητώντας αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ και 35ωρο. Στις 18 Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν 5ήμερη απεργία με θεσμικά κυρίως αιτήματα.

 

Από τη σύνταξη