Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

 

4 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της λειτουργίας του καναλιού από την κυβέρνηση.

6 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο κέντρο ειδικής αγωγής «Η Μέριμνα» στην Πάτρα έκαναν συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα για τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

 

9 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στη φαρμακευτική εταιρεία ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία για την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους. Στις 13 και 20 του μήνα έκαναν 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια.

 

11 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» στην Αθήνα έκαναν δύο συνεχόμενες συγκεντρώσεις ενάντια στην τοποθέτηση μαγνητικής κάρτας εισόδου για το 1/5 του προσωπικού.

 

13 Σεπτεμβρίου: Οι ναυτεργάτες έκαναν 24ωρη απεργία για το διαπραχθέν εις βάρος επιβάτη του πλοίου «BlueHorizon» έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά.

 

21 Σεπτεμβρίου: Οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις πολλών Εργατικών Κέντρων στον ιδιωτικό τομέα και πανελλαδική απεργία στο δημόσιο, κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία ενάντια στον νέο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που απειλεί με πλήρη διάλυση το 8ωρο-40ωρο, προωθεί το 6ήμερο, επεκτείνει την κυριακάτικη εργασία, διευκολύνει τις απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις.

 

26 Σεπτεμβρίου: Σε 4ωρη στάση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί, καθώς η διοίκηση επιβάλλει δύο επιπλέον εμβόλιμες εφημερίες, λόγω της έλλειψης προσωπικού, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας στο ίδρυμα.

 

27 Σεπτεμβρίου: 48ωρη απεργία έκαναν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου, διεκδικώντας την παράταση των συμβάσεών τους που λήγουν. Έγιναν δύο συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Αθήνα, ενώ τους συμπαραστάθηκαν με 3ωρη στάση εργασίας τη δεύτερη ημέρα της απεργίας οι μόνιμοι συνάδελφοί τους στην υπηρεσία.

 

28 Σεπτεμβρίου: Με μία 3ωρη στάση εργασίας πρωινή και δύο τρίωρες ανά βάρδια την επόμενη ημέρα αντέδρασαν οι εργαζόμενοι στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» στην Αθήνα στην απόλυση δύο συναδέλφων τους που εργάζονταν στο κέντρο διακίνησης, μέσω της εργολαβικής εταιρείας «SARMED SA». Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν γιατί αρνήθηκαν να δουλέψουν 12ωρες βάρδιες.

 

● Οι οικοδόμοι του Αγρινίου έκαναν απογευματινό συλλαλητήριο διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο νέου εργάτη σε εργασίες αποχετευτικού αγωγού που γίνονται από εργολαβική εταιρεία για λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγρινίου.

 

● Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά προχώρησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας στην Αθήνα, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους καθώς και τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους.

 

Σ. Κρόκος