Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ!

 

Με τις νέες ταυτότητες αυξάνονται υπέρμετρα η δυνατότητα του κράτους
(αλλά και οργανισμών όπως οι τράπεζες) να επιτηρεί τους πολίτες και 
να τους αποκλείει από πρόσβαση σε χώρους ή υπηρεσίες. Μια πρώτη γεύση
πήραμε με τον αποκλεισμό των μη εμβολιασμένων κατά την επιδημία. 

Από τον Σεπτέμβρη αρχίζει η έκδοση νέου τύπου ταυτοτήτων, που, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, θα περιέχουν «μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης πληροφοριών». Σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση, σε αυτό το μέσο θα μπορούν στο μέλλον να προστίθενται και άλλες πληροφορίες, απροσδιόριστης προς το παρόν ποσότητας και ποιότητας, ανάλογα με τις μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Λαμβάνοντας δηλαδή κάποιος στα χέρια τη νέα ταυτότητα, παίρνει, και εμμέσως αποδέχεται, το μέσο του ηλεκτρονικού φακελώματος και ελέγχου του.

Θα πρέπει να είναι κάποιος ιδιαίτερα αφελής ή υποκριτής για να αρνηθεί ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής αναφορικά με τα δικαιώματα του πολίτη. Όλη η προηγούμενη πείρα αλλά και το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο και διακηρύξεις των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας προδιαθέτουν για ραγδαίες και ιστορικών διαστάσεων αλλαγές. Η ιερή αγελάδα της «ψηφιακής μετάβασης» δεν κρύβει ότι ως σκοπό της έχει την ενοποίηση όλων των βάσεων δεδομένων, τον κεντρικό έλεγχό τους από την κρατική εξουσία και τη μετατροπή όλων των λειτουργιών σε ψηφιακές. Υπάρχει σχεδιασμός μέχρι και για εισαγωγή «ψηφιακού ευρώ».

Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η αστυνομική ταυτότητα να μετατραπεί σε «κάρτα δικαιωμάτων», δηλαδή, σε κάρτα που χωρίς το σκανάρισμά της το κράτος ή οι μεγάλοι καπιταλιστικοί οργανισμοί (π.χ. τράπεζες) θα αρνούνται να σε εξυπηρετήσουν, και μετά το σκανάρισμά της θα μπορούν να σου αποκλείουν την είσοδο σε συγκεκριμένους χώρους, την πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες (μέσα μαζικής μεταφοράς, υπηρεσίες υγείας κ.λπ.), την ελεύθερη διάθεση των χρημάτων σου, ακόμα και τη μισθοδοσία σου, εάν, με βάση τα εκάστοτε κριτήρια που θα θέτουν, θεωρείσαι «παραβατικός», «ανυπάκουος» ή «ασυνεπής στις υποχρεώσεις σου». Μια μικρή γεύση πήραμε την τριετία των απαγορεύσεων του κορωνοϊού, με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τα sms, τα λοκντάουν, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή διενέργειας τεστ, το μπλοκάρισμα λογαριασμών (έγινε στον Καναδά, εις βάρος όσων προσπάθησαν να ενισχύσουν οικονομικά των αγώνα των φορτηγατζήδων κατά του πιστοποιητικού εμβολιασμού) και ούτω καθεξής.

Μάλιστα, με τη νέα τεχνολογία, όλος αυτός ο μηχανισμός καθυπόταξης θα λειτουργεί αυτόματα και μηχανικά, χωρίς να απαιτείται η χρήση του ανθρώπινου παράγοντα (αστυνομικοί και σεκιουριτάδες), ο οποίος αφ’ ενός είναι κοστοβόρος και αφ’ ετέρου μπορεί να επιδείξει κάποια επιείκεια και συγκαταβατικότητα. Ο έλεγχος, ο αποκλεισμός και ο κάθε είδους άνωθεν στραγγαλισμός του πολίτη θα είναι πάμφθηνος, απρόσωπος, αμείλικτος και συντριπτικός.

Όσον αφορά το επιχείρημα που λέει «μα και τώρα μας παρακολουθούν μέσω των κινητών τηλεφώνων», είναι τουλάχιστον αστείο, αφού: α) Είναι άλλο πράγμα η παρακολούθηση και άλλο η επικείμενη κοινωνική και οικονομική εξόντωση του «απείθαρχου» με τους τρόπους που περιγράψαμε. β) Οι όποιες παρακολουθήσεις γίνονται σήμερα είναι ανεπίσημες, παράνομες και επιλεκτικές, ενώ με την ψηφιακή «ταυτότητα»-«κάρτα του πολίτη»-«κάρτα δικαιωμάτων» θα είναι επίσημες, νόμιμες και καθολικές, αφού για το παραμικρό θα είσαι υποχρεωμένος να σκανάρεσαι και να δηλώνεις έτσι την παρουσία σου.

Ο ελληνικός λαός θα πρέπει λοιπόν να αντιδράσει και μάλιστα άμεσα! Δυστυχώς, τα κόμματα και οι οργανώσεις της «αριστεράς» είτε συμφωνούν με τον νέο τύπο ταυτοτήτων (ο ΣΥΡΙΖΑ που τις υπηρέτησε νομοθετικά), είτε σιωπούν (εξωκοινοβουλευτική) είτε περιγράφουν μεν κάποιους από τους κινδύνους χωρίς όμως να αντιδρούν έμπρακτα (ΚΚΕ). Με τον τρόπο αυτό, αφήνουν για μια ακόμα φορά την ακροδεξιά να καρπώνεται τη λαϊκή ανησυχία και κινητοποίηση και ταυτόχρονα να δυσφημεί στο σύνολό του το σχετικό κύμα αμφισβήτησης. Παρόλα αυτά, ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει ούτε να παραμείνει αδρανής ούτε να φοβηθεί τον στιγματισμό από την κυρίαρχη προπαγάνδα. Θα πρέπει να εκφράσει την αντίθεσή του σε πολιτική και όχι θρησκευτική βάση, με ενημερωτικές καμπάνιες, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, και επιπλέον να υπονομεύσει έμπρακτα το όλο εγχείρημα με την όσο το δυνατό μαζικότερη άρνηση προσέλευσης για έκδοση των νέου τύπου ταυτοτήτων.

 

Βασίλης Παπανικολάου