Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Όχι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος
πρέπει να πάρει αγωνιστική απάντηση από τους 
φοιτητές αλλά και από τους εργαζόμενους γονείς τους
 Η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει το έδαφος για να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, στην πλήρη δηλαδή εμπορευματοποίηση της δημόσιας ανώτατης παιδείας, ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα διάφορων καπιταλιστικών ομίλων που εποφθαλμιούν τον χώρο της εκπαίδευσης. Ήδη με τα διάφορα αντιδραστικά νομοθετήματά της (όπως η ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων, οι συνεργασίες ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων με ελληνικά ΑΕΙ, η συστηματική απαξίωση των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων μέσω της υποχρηματοδότησης, ο νέος-νόμος πλαίσιο κ.λπ.) έχει ανοίξει τον δρόμο για κερδοφόρες μπίζνες διαφόρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ομίλων εις βάρος των επαγγελματικών και μορφωτικών δικαιωμάτων των φοιτητών. Τώρα, με την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, η πολιτική της αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης θα κορυφωθεί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα προσκαλούνται, αλλά και διαφημίζονται κατά κόρον, ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια να «επενδύσουν» στην Ελλάδα ιδρύοντας παραρτήματα. Ήδη το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον Ιατρικό Όμιλο Αθηνών, για σχολή Ιατρικής, ενώ ετοιμάζεται και για την ίδρυση σχολών Νομικής και Ψυχολογίας. Το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίαςμε αμερικάνικα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners ετοιμάζεται για την ίδρυση ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Ενώ ενδιαφέρον να ιδρύσει ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει δείξει ένα ισπανικό ιδιωτικό ίδρυμα, όπως και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το άρθρο 16 του Συντάγματος –που μιλάει για αποκλειστικά δημόσια ανώτατη εκπαίδευση– δεν έχει αναθεωρηθεί, καθώς οι παλαιότερες προσπάθειες αναθεώρησής του ηττήθηκαν από τις δυναμικές κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών καθηγητών. Η κυβέρνηση τώρα επιδιώκει να καταθέσει νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του 2023 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων βασιζόμενη στο άρθρο 28 του Συντάγματος (που αναφέρει ότι οι διεθνείς συμβάσεις υπερισχύουν του ελληνικού δικαίου), προετοιμάζοντας αντίστοιχα και το προπαγανδιστικό της οπλοστάσιο. 

Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Απέναντι στην υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, την καταστρατήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, τις μελλοντικές πανάκριβες σπουδές, την απογείωση των ταξικών φραγμών, την αμφίβολης ποιότητας εκπαίδευση των ιδιωτικών ιδρυμάτων, χρειάζεται δυναμική και μαχητική απάντηση. Οι σπουδαίες αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού φοιτητικού κινήματος πρέπει να ξαναζωντανέψουν! 

 

Μ. Σάκος