Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Τι υπάρχει πίσω από τις «φιλίες» με την Ινδία

 

Μετά το «όραμα» για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκή «πύλη» της Κίνας, ο ελληνικός καπιταλισμός πλασάρει τώρα ένα νέο, παρόμοιο «όραμα», αυτή τη φορά σε σχέση με την Ινδία. Οι τελευταίες μεγάλες αγάπες για την ανερχόμενη Ινδία (βλ. βαρύγδουπες δηλώσεις κατά την εδώ επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι) έχουν να κάνουν και με δύο ειδικούς παράγοντες:

1) Προοπτική εισαγωγής φθηνού εργατικού δυναμικού από την Ινδία – η γνωστή εγκληματική στρατηγική του ελληνικού καπιταλισμού για αντικατάσταση της «απαιτητικής» ελληνικής εργατικής τάξης. Ήταν ένα από τα βασικότερα θέματα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μόντι.

2) Προσπάθεια «ρυμούλκησης» της Ινδίας εγγύτερα προς τη Δύση. Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε πρόταση από τον Μητσοτάκη για προσθήκη της Ινδίας στον άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ. Γενικώς ΗΠΑ και Ε.Ε. φλέγονται να δημιουργήσουν ρήγμα στο στρατόπεδο των BRICS. Ένας θαλάσσιος «διάδρομος» Ινδίας-Ελλάδας-Δυτ. Ευρώπης θα συνέβαλε σε αυτό.

Κατά τα άλλα, βέβαια, υπάρχει και η... πεζή πραγματικότητα. Όταν ως καπιταλισμός έχεις διαλύσει την παραγωγική σου βάση και έχεις απαξιώσει το ανθρώπινο δυναμικό σου, όσες «πύλες» και «διαδρόμους» και να φτιάξεις, λίγα θα είναι τα κέρδη σου· και θα είσαι διαρκώς ευάλωτος στις αλλαγές των ενδο-ιμπεριαλιστικών ισορροπιών. Κι αυτό αποδείχθηκε και στην περίπτωση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων.

 

Π.Δ.