Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

ΔΕΗ και τράπεζες σε νέες βαλκανικές εξορμήσεις

Αφού μάζεψε όλο το χρήμα από τον ελληνικό λαό,
η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ επενδύει τώρα στα
Βαλκάνια, για να τα οικονομήσουν οι μέτοχοι της
 Στα Βαλκάνια για… ψώνια έχουν βγει οι ελληνικές συστημικές τράπεζες και η ΔΕΗ, μετά την απόσυρση τους από εκεί στα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης, ψάχνοντας νέες ευκαιρίες για να αβγατίσουν τα κέρδη τους.

Η πρώτη μετά τα μνημόνια «έξοδος» της ΔΕΗ στα Βαλκάνια έγινε πέρυσι, όταν απέκτησε τη ρουμανικήθυγατρική της ιταλικής Enel έναντι 1,26 δισ. ευρώ. Η Enel είναι από τους κύριους προμηθευτές στη χώρα σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Ακολούθησαν φέτος δύο ακόμη κινήσεις, στην ίδια χώρα, η απόκτηση των έργων της Mytilineos και του 100% της Land Power, θυγατρικής της ρωσικής Lukoil. Το επόμενο βήμα θα γίνει στη Βουλγαρία, ως στα τέλη του έτους, ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσει και η Αλβανία, από την οποία η ΔΕΗ εισάγει σήμερα ρεύμα και στην οποία σκοπεύει να αποκτήσει η ίδια παρουσία ως παραγωγός. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται η Βόρεια Μακεδονία, όπου εκκρεμεί η υπόθεση με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Και οι ελληνικές τράπεζες ξαναχτίζουν σταδιακά την παρουσία τους στα Βαλκάνια. Αυτό σηματοδοτούν οι κινήσεις που έγιναν μέσα στο 2023, αλλά και οι δηλώσεις των τραπεζιτών ότι η επέκταση στα Βαλκάνια και στο εξωτερικό εν γένει αποτελεί μέρος της στρατηγικής τους για το 2024, έχοντας στο στόχαστρο και πιθανές ευκαιρίες εξαγορών. Μέχρι στιγμής, η δραστηριοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών στο εξωτερικό (Eurobank-Βουλγαρία, Alpha Bank-Ρουμανία και Εθνική Τράπεζα-Βόρεια Μακεδονία) τους απέδωσε κέρδη περίπου 300 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2023, ποσό που αποτελεί το 1/6 των συνολικών καθαρών κερδών τους για αυτό το εξάμηνο.

Και ενώ ΔΕΗ και τράπεζες έχουν χρηματοδοτηθεί με πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια από τα χρήματα του ελληνικού λαού, πώς το ανταποδίδουν στην ελληνική κοινωνία; Από τη μια τα golden boys της τέως κρατικής ΔΕΗ έχουν τρελάνει τον ελληνικό λαό στις αυξήσεις. Από την άλλη οι τράπεζες επιβάλλουν παράλογες χρεώσεις τραπεζικών εργασιών, μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και υψηλά επιτόκια δανείων, γονατίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν μπίζνες, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για να πλουτίζουν οι μέτοχοί τους.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου