Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Απαισιόδοξη η αγορά για την κατανάλωση

 

Τα ψέματα και οι αυταπάτες της κυβέρνησης για
την ακρίβεια αποκαλύπτονται τώρα και από
συστημικά επιτελεία
Μερικές φορές οι έρευνες που κάνουν τα συστημικά ιδρύματα είναι αποκαλυπτικές. Η τελευταία «έρευνα οικονομικής συγκυρίας» του ΙΟΒΕ καταγράφει ότι ο «δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε έντονα τον Σεπτέμβριο» και διαμορφώθηκε στις –45,0 μονάδες (από –28,6 τον Ιούλιο). Πάντα κατά το ΙΟΒΕ, αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην Ε.Ε.

Πηγή της απαισιοδοξίας φυσικά είναι οι συνεχόμενες ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος ζωής, οι τεράστιες φυσικές καταστροφές που επέφεραν ανυπολόγιστες ζημιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναμένεται να επιδεινώσουν κι άλλο το οικονομικό περιβάλλον, αλλά και η λήξη της τουριστικής περιόδου, που πάντα προσδίδει μια επίπλαστη αισιοδοξία. Οι ερευνητές του Ιδρύματος ομολογούν την απογοήτευσή τους από τις πολιτικές εξελίξεις: «Η νέα κυβερνητική θητεία φαινόταν να είχε περιορίσει τις όποιες αβεβαιότητες και να διασφαλίζει σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια», γράφουν, ματαιώνοντας με μια φράση χιλιάδες ώρες τηλεοπτικής κυβερνητικής προπαγάνδας.

Ο προϋπολογισμός του κάθε νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί με τεράστια κόστη στην ενέργεια, αλλά και στα τρόφιμα, όπου συνεχίζονται οι ανατιμήσεις. Η επίσημη στατιστική κατέγραψε τον πληθωρισμό στα τρόφιμα στο 9,4% τον Σεπτέμβριο, με πολλά βασικά είδη να έχουν διψήφια αύξηση: έλαια 16,1%, λαχανικά 17,7%, φρούτα 13,9%.

Το ΙΕΛΚΑ, το ερευνητικό ινστιτούτο των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, εκτιμά ότι χάθηκε ετησίως καταναλωτική δαπάνη περίπου 2 δισ. μόνο για είδη παντοπωλείου μεταξύ 2009 και 2022. Αυτή η φτωχοποίηση πώς θα μπορούσε να γεννά αισιοδοξία;

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αποσύρει το μέτρο του market pass, ομολογώντας ουσιαστικά την αποτυχία της. Με το έως τώρα «αφήγημα» περί «εισαγόμενης ακρίβειας», δεν έπεισε την πλειοψηφία των πολιτών, όπως έδειξε έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπου σε ποσοστό 57% οι συμμετέχοντες απαντούν ότι η ακρίβεια είναι κυρίως θέμα της χώρας μας. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που ο Άδωνις Γεωργιάδης αποσύρθηκε έγκαιρα από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Όσο για τον αντικαταστάτη του, Κ. Σκρέκα, επαφίεται σε μερικά ηχηρά πρόστιμα (όπως στην BIC για τα σχολικά) και σε γενικόλογες καταγγελίες της αισχροκέρδειας, την οποία η κυβέρνηση αναμένει να αποκαλύψουν οι… ίδιοι οι παραγωγοί, με καταγγελίες των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τσιμουδιά φυσικά για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ή για θέσπιση πλαφόν σε είδη που εκτοξεύτηκαν, όπως το λάδι και η φέτα.

 

Γιώργος Καστρίτης