Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Το αμερικανικό προλεταριάτο

 Το αμερικανικό προλεταριάτο δίνει αυτές τις ημέρες μια κρίσιμη μάχη. Πρόκειται για την απεργία χιλιάδων εργατών σε τρία από τα μεγαλύτερα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών Ford, General Motors και Stellantis, στην περιοχή του Ντιτρόιτ. Το 67% των Αμερικανών εκφράζεται υπέρ της απεργίας, σύμφωνα με γκάλοπ, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, ο Τζο Μπάιντεν, τάχθηκε υπέρ των απεργών – έστω και για λόγους πολιτικής εξαπάτησης της αμερικάνικης εργατικής τάξης. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο ταξικός συσχετισμός στην πιο βασική καπιταλιστική χώρα του κόσμου είναι ευνοϊκός. 

Σημαντικό αγώνα, όμως, έδωσαν ή συνεχίζουν να δίνουν τρεις κλάδοι εργαζομένων της κραταιάς κινηματογραφικής-τηλεοπτικής βιομηχανίας της χώρας, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί. Έχουν την υποστήριξη ακόμα και των πιο διάσημων συναδέλφων τους, οι οποίοι προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια ενίσχυση στον αγώνα. Κι αυτό είναι ενδεικτικό του τι αέρας φυσάει στην αμερικανική κοινωνία. Είχε προηγηθεί, επίσης, ένα κύμα μεγάλων απεργιών εκπαιδευτικών σε μια σειρά πολιτείες, ως επί το πλείστον νικηφόρων. Και ακόμα απεργίες στα ξενοδοχεία, τα logistics, τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού κ.ο.κ.  

Το αμερικανικό προλεταριάτο ιδεολογικά και πολιτικά ήταν πιο πίσω από το ευρωπαϊκό προλεταριάτο, αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Ενώ σε οργάνωση, σε αγωνιστικό σφρίγος, φρεσκάδα, πρακτικό πνεύμα και αποφασιστικότητα, έχει να μας διδάξει πολλά. 

 

Π.Δ.