Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 


ΗΠΑ:
Απειλώντας με μεγάλη απεργία, την οποία τελικά δεν χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν, 340.000 εργαζόμενοι του κολοσσού των ταχυμεταφορών UPS πέτυχαν στις 27 Ιουλίου την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας, με σημαντικές αυξήσεις, καθώς και δικαίωση άλλων αιτημάτων τους (κατάργηση του μισθολογικού συστήματος «δύο ταχυτήτων», απαγόρευση καμερών στις καμπίνες των φορτηγών κ.ά.). Στο μεταξύ, από τις 4 Ιουλίου πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις από περίπου 32.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους στη νότια Καλιφόρνια. Διεκδικούν αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ένας σπουδαίος εργατικός αγώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ είναι ο απεργιακός αγώνας των ηθοποιών (από τις 14 Ιουλίου) και των σεναριογράφων (από τις 2 Μαΐου).
Ηθοποιοί και σεναριογράφοι, οργανωμένοι αντίστοιχα στα μαζικά σωματεία SAG-AFTRA και WGA, καταγγέλλουν ότι αμείβονται με ψίχουλα, σε σχέση με τα δις που βγάζουν τα μεγάλα στούντιο, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ψηφιακές πλατφόρμες από τη δουλειά τους. Ενώ κινητοποιούνται και ενάντια στην υποκατάσταση της δουλειάς τους από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης! Σύμφωνα με την πρόεδρο των ηθοποιών, Φραν Ντρέσερ, η μεγάλη πλειονότητα των ηθοποιών κερδίζει λιγότερο από 26.000 δολάρια τον χρόνο, ποσό που στις ΗΠΑ δεν φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη. Η απεργία έχει καθολική συμμετοχή και τη στηρίζουν ακόμα και οι διασημότεροι (και πλουσιότεροι) ηθοποιοί.

 

Αγγλία: Αλλεπάλληλες είναι οι απεργίες στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS), που κινδυνεύει να καταρρεύσει από την υποχρηματοδότηση. Νέους γύρους απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκίνησαν οι ειδικευόμενοι και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης πληρώματα ασθενοφόρων, νοσηλευτικό προσωπικό κ.ά. Στις 5 και 7 Ιουλίου απήργησαν οι εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων. Τελικά τα σωματεία τους συμφώνησαν σε αυξήσεις 6,5%. Τα τελευταία χρόνια έχουν παραιτηθεί χιλιάδες εκπαιδευτικοί λόγω των άθλιων εργασιακών σχέσεων και της πίεσης από την «αξιολόγηση». Απεργίες στη Βρετανία είχαμε και σε άλλους κλάδους μέσα στο καλοκαίρι, όπως στα τρένα, το μετρό, τα λιμάνια, τα logistics, σε πολλές υπηρεσίες του δημοσίου κ.λπ.

 

Ιταλία: Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (σιδηροδρομικοί, πιλότοι, αεροσυνοδοί και προσωπικό εδάφους των αεροδρομίων), με κορύφωση στις 13-15 Ιουλίου.

 

Από τη σύνταξη