Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Η υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων οδηγών δικύκλου


Οι εργαζόμενοι με δίκυκλο (εξωτερικοί 
υπάλληλοι-ντελιβεράδες) παλεύουν για το μεροκάματο 
με κίνδυνο της ζωής τους. Αξίζουν μόνο τον
σεβασμό και την αλληλεγγύη μας.
Οι εργαζόμενοι οδηγοί με μηχανάκια σε εξωτερικές εργασίες θρήνησαν πρόσφατα το 11ο θύμα τους τα δύο τελευταία χρόνια, έναν συνάδελφό τους που σκοτώθηκε με το μηχανάκι σε ώρα εργασίας. Έχουν πραγματοποιήσει πολλές πορείες διαμαρτυρίας με τα μηχανάκια τους, όπως και απεργίες. Εδώ και καιρό παλεύουν για: την προστασία της ζωής τους με παροχή κατάλληλου εξοπλισμού απ’ την εργοδοσία, εταιρικό μηχανάκι, πληρωμή του κόστους βενζίνης και επισκευών απ’ τους εργοδότες, 714 ευρώ βασικό μισθό, επιδόματα γάμου, επικινδυνότητας και τριετιών, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ένταξη στο καθεστώς των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Η εργασία με μηχανάκι σε εξωτερικές εργασίες είναι μια απ’ τις πιο επικίνδυνες και χειρότερα εκμεταλλευόμενες. Τα δίκυκλα είναι τα περισσότερο εκτεθειμένα σε κίνδυνο ατυχήματος οχήματα. Το να χρησιμοποιούν οι οδηγοί το δικό τους μηχανάκι ή να πληρώνουν τη βενζίνη είναι σαν να πληρώνουν οι εργάτες στη βιομηχανία τη φθορά και τα έξοδα των μηχανών. Η παραγόμενη υπεραξία υπέρ του εργοδότη ανεβαίνει κατακόρυφα, λόγω της εξοικονόμησης κόστους.
Η εργοδοτική αυθαιρεσία στον χώρο ενδημεί πιο πολύ στα καταστήματα τα σχετικά με την εστίαση (πιτσαρίες, σουβλατζίδικα κ.λπ.), λόγω του συχνά περιστασιακού ή συμπληρωματικού χαρακτήρα της εργασίας εκεί, της κυριαρχίας των μικρών επιχειρήσεων κ.λπ. Η οργάνωση των εργατών στον χώρο αυτό υποχρεωτικά αρχίζει απ’ τις πιο μεγάλες και σταθερές επιχειρήσεις, όπου υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για συνδικαλιστική δράση. Η απόσπαση στοιχειωδών κατακτήσεων θα φέρει αποτέλεσμα και στα πιο ευπαθή και εκμεταλλευόμενα τμήματα.
Οι εργαζόμενοι του χώρου αυτού έχουν δείξει κατά καιρούς αγωνιστικότητα και μαχητική διάθεση. Με ενιαία οργάνωση απ’ τη βάση, με στόχευση πάντα στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και με αποτελεσματικές πρακτικές και κινήσεις μπορούν να υπερασπιστούν τη ζωή τους και να κατακτήσουν αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Θα δώσουν έτσι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλα τα επισφαλή και υπερεκμεταλλευόμενα στρώματα της εργατικής τάξης.

Σ. Κρόκος