Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Ο «νόμος της σκλαβιάς» στην Ουγγαρία


Δυναμικά απαντούν οι Ούγγροι εργαζόμενοι στη βάρβαρη 
αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Όρμπαν
Μια από τις πιο βάρβαρες αντεργατικές επιθέσεις στην Ευρώπη εξελίσσεται αυτή την περίοδο στην Ουγγαρία, από τον δεξιό εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Τα εργατικά συνδικάτα, μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης, φοιτητικές οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες, οργανώνουν κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες κατά του νόμου της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, τον οποίο αποκαλούν «νόμο της σκλαβιάς».

Οι μεγάλες διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 12 Δεκεμβρίου, όταν το κοινοβούλιο ψήφισε τον εν λόγω νόμο, ο οποίος επιβάλλει συνθήκες δουλείας, καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζομένους τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν έως και τρία χρόνια! Με άλλη διάταξη του νόμου, ανοίγει ο δρόμος για την εξαήμερη εργασία.
Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, οι διαδηλωτές πραγματοποιούν συγκεντρώσεις μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας στις όχθες του Δούναβη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι» και «Βρώμικο Fidesz» (το κόμμα του πρωθυπουργού Όρμπαν). Καταγγέλλουν επίσης την πολιτική διαφθορά, την απειλή ακόμα στενότερου έλεγχου της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και τους περιορισμούς στην ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία του Τύπου. Κινητοποιήσεις έχουν οργανωθεί όχι μόνο στην Βουδαπέστη αλλά και σε άλλες ουγγρικές πόλεις, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων. Ακόμα, δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων κρίνουν δικαιολογημένες τις διαδηλώσεις αυτές.
Στην Ουγγαρία η επίθεση των καπιταλιστών κατά της εργατικής τάξης, με αιχμή την κάθετη αύξηση της εκμετάλλευσης μέσα από την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υλοποιείται από ένα καθεστώς φασιστοειδούς νεοφιλελευθερισμού. Οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ κατακρίνουν τον «ακροδεξιό» Όρμπαν για «αυταρχισμό», αλλά στην ουσία συμφωνούν με τα αντεργατικά του μέτρα. Οι Ούγγροι εργαζόμενοι, αλλά και γενικά οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, πρέπει να διδαχθούν από την αποφασιστικότητα του γαλλικού λαού, που, με μπροστάρηδες τα «κίτρινα γιλέκα», αποδεικνύει ποιος έχει την πραγματική δύναμη και πώς μπορούν να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις.

Γιάννης Τριανταφύλλου