Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019


1 Οκτωβρίου: Οι μεταλλεργάτες και οι ναυπηγοξυλουργοί της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έκαναν 3ωρη παύση εργασιών και συγκέντρωση στην προβλήτα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο λιμάνι, γιατί με τα νέα σχέδια της κινέζικης COSCO προβλέπεται πλήρης εξοβελισμός της ναυπηγικής δραστηριότητας απ’ το χώρο του Νέου Μόλου Δραπετσώνας. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 9/10.


● Οι συνταξιούχοι της χώρας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του μήνα κατέβηκαν σε συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.), διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη εξαθλίωσή τους λόγω των πενιχρών συντάξεων.

2 Οκτωβρίου: Πανελλαδική πανεργατική απεργία έγινε από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα, ενάντια στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που χτυπάει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα της απεργίας. Έγιναν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είχαν τετράωρη στάση εργασίας.

3 Οκτωβρίου: Οι αρχαιολόγοι και οι εργατοτεχνίτες στο έργο «Ύδρευση Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου» στην ανατολική Κρήτη ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους.

4 Οκτωβρίου: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας έκαναν οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική απαξίωσης της δημόσιας παιδείας.

8 Οκτωβρίου: 3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου στη Δυτική Αττική, με συγκέντρωση στην πύλη, για προσλήψεις προσωπικού.

9 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι της τηλεφωνικής εταιρείας NOKIA έκαναν 24ωρη απεργία για τις 60 απολύσεις που έχουν γίνει –και συνεχίζονται– από την εργοδοσία τη φετινή χρονιά. Στις 22 του μήνα επανέλαβαν την απεργία.

● Οι εργάτες της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα απέκλεισαν την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου για δύο ώρες, όπως και τα κεντρικά γραφεία της βιομηχανίας στην Αθήνα, για τα δεδουλευμένα τους τεσσάρων μηνών και ενάντια στη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη της επιχείρησης από τους ιδιοκτήτες της, την οικογένεια των Αγγελοπουλαίων. Την επόμενη ημέρα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου. Στις 16/10 έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο σπίτι των Αγγελοπουλαίων, στις 18/10 4ωρη στάση εργασίας και αποκλεισμό της Εθνικής οδού. Στις 22/10 έκαναν 2ωρη στάση εργασίας και πάλι αποκλεισμό της Εθνικής οδού και στις 23/10 ξανά συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας.

12 Οκτωβρίου: 4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του ομίλου «Cuvis» στην Κέρκυρα για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, μετά την πώληση των ξενοδοχείων στην εταιρεία «Blackstone».

14 Οκτωβρίου: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στο υπουργείο Εργασίας από τους εργαζόμενους στα κοινωφελή προγράμματα των δήμων, με αίτημα την ένταξή τους σε καθεστώς μόνιμης εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι σε ΤΡΑΜ, ΜΕΤΡΟ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο για την υπογραφή της ετήσιας συλλογικής σύμβασης εργασίας τους.

17 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση ξεκίνησαν με πορεία στην Αθήνα τον αγώνα τους ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, που «απελευθερώνει» περαιτέρω την εκχώρηση τομέων σε ιδιώτες. Στις 22 του μήνα έκαναν τριήμερη απεργία οι εργαζόμενοι στους τομείς που απειλούνται από την «απελευθέρωση» (υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού, συντήρησης δημοτικών κτιρίων). Στις 24 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία όλοι οι εργαζόμενοι των δήμων. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

4ωρες στάσεις εργασίας σε πρωινή και απογευματινή βάρδια έκαναν οι εργαζόμενοι στην τηλεφωνική εταιρεία VODAFONE για τη μη εφαρμογή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

23 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κατέβηκαν σε 8ωρη στάση εργασίας στην Αττική και σε 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη χώρα ενάντια στην πολιτική της λιτότητας που υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία, με βαρύτατες συνέπεις για το λαό. Οι νοσοκομειακοί γιατροί προχώρησαν και αυτοί σε 24ωρη απεργία. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.

30 Οκτωβρίου: Εργαζόμενοι από τον χώρο της βιομηχανίας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία πολυεθνικής εταιρείας ενοικίασης εργαζομένων στο Μαρούσι Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για το δουλεμπορικό καθεστώς για το οποίο είναι υπεύθυνες αυτές οι εταιρείες.

Σ. Κρόκος