Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


ΗΠΑ: Στις 25 Οκτωβρίου, ύστερα από 40 ημέρες, έληξε η μεγάλη απεργία στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors. Οι 49.000 εργάτες ενέκριναν, με μικρή πλειοψηφία, ένα νέο τετραετές συμβόλαιο με την εταιρεία, το οποίο προβλέπει αυξήσεις 3% ετησίως, εφάπαξ πριμ, διατήρηση των χαμηλών κρατήσεων για ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κάποιους περιορισμούς στην απασχόληση προσωρινών εργατών και δέσμευση της εργοδοσίας για νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, όμως, παραμένει το σύστημα των αμοιβών «δύο ταχυτήτων» (two-tier), ενώ δεν απετράπη το κλείσιμο τριών εργοστασίων που είχε αποφασιστεί.
Σίγουρα η απεργία μπορούσε να πετύχει πολύ περισσότερα, αν οι γραφειοκράτες του σωματείου, της UAW, είχαν πραγματική εμπιστοσύνη στους εργάτες. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 17 Οκτωβρίου άλλος ένας μεγάλος απεργιακός αγώνας στη χώρα, αυτός των 32.000 εκπαιδευτικών του Σικάγου. Τα αιτήματα είναι τα ίδια με όλες τις τελευταίες (κατά κανόνα νικηφόρες) απεργίες εκπαιδευτικών στη χώρα: περισσότερα χρήματα για την παιδεία, αυξήσεις για τους εκπαιδευτικούς, λιγότερα παιδιά ανά τάξη.

Λατινική Αμερική: Σε εξέλιξη βρίσκονται εδώ και εβδομάδες μια σειρά από λαϊκές εξεγέρσεις ή μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλη την ήπειρο. Στη Χιλή η αφορμή ήταν μια αύξηση των εισιτηρίων του μετρό. Οι κινητοποιήσεις πήραν μορφή εξέγερσης, που συνεχίζεται από τις 14 Οκτωβρίου, με 25 νεκρούς μέχρι στιγμής, πάνω από 2.500 τραυματίες και πάνω από 9.000 συλλήψεις. Ο πρόεδρος Πινιέρα πήρε πίσω την αύξηση, αλλά οι διαδηλωτές (που έφτασαν τα 1,2 εκατομμύρια στο Σαντιάγο στις 25 Οκτωβρίου) απαιτούν την παραίτησή του και το ξήλωμα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και του αυταρχικού κρατικού μηχανισμού, κατάλοιπα της δικτατορίας Πινοτσέτ. Στο Εκουαδόρ τα γεγονότα ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου, με αφορμή την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων και άλλα μέτρα λιτότητας, σε συνεννόηση κυβέρνησης και ΔΝΤ. Εργατικά συνδικάτα και ιθαγενικές οργανώσεις παρέλυσαν τη χώρα, και ανάγκασαν τον πρόεδρο Λενίν Μορένο να αποσύρει τα μέτρα. Παρόμοια χαρακτηριστικά έχει και η εξέγερση της Αϊτής, σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες. Στη Βραζιλία συνεχίζονται οι απεργίες-κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και φοιτητών (μεταξύ άλλων, στις 2 και 3 Οκτωβρίου) ενάντια στις μαζικές περικοπές στην εκπαίδευση. Σημαντικές εκπαιδευτικές και εργατικές κινητοποιήσεις έχουμε επίσης στην Κολομβία και τον Παναμά, ενώ ξεσηκωμός υπάρχει στην Ονδούρα ενάντια σε ένα διεφθαρμένο αμερικανοκίνητο καθεστώς.

Από τη Σύνταξη