Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Σε άμεσο κίνδυνο η επικουρική ασφάλιση


Αυτή πρέπει να είναι η απάντησή μας απέναντι στα εγκληματικά
 αστικά σχέδια για την κοινωνική ασφάλιση
Το σχέδιο που εκπόνησε το επιτελείο της κυβέρνησης των καπιταλιστών για την επικουρική ασφάλιση ισοδυναμεί με άμεσο κίνδυνο παράδοσής της στα όρνεα του μεγάλου κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα σχεδιάζουν: να ιδρύσουν αυτοτελή οργανισμό εντός του ΕΤΕΑΕΠ, του κεντρικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης, για να παρακάμψουν το εμπόδιο του Συντάγματος, που ρητά προβλέπει ότι η κύρια και η επικουρική σύνταξη τελούν υπό την εποπτεία του κράτους.
Ο οργανισμός αυτός θα εισπράττει τις εισφορές των εργαζομένων και θα τις μετατρέπει μέσω του ΑΕΔΑΚ, του δημόσιου διαχειριστή της επικουρικής σύνταξης, σε ατομικούς λογαριασμούς και χρηματιστικά «προϊόντα», συνάπτοντας συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Η επικουρική σύνταξη, δηλαδή, θα παραδοθεί στον χρηματιστηριακό τζόγο, αφού όπως λένε οι ίδιοι θα υπάρχει ρίσκο για αυτήν, ίδιο με όλα τα παρόμοια «προϊόντα». Η συμμετοχή των ασφαλισμένων (μισθωτοί και επαγγελματίες, απ’ τους οποίους εξαιρούνται γιατροί και αγρότες) είναι κατ’ όνομα προαιρετική. Κάθε εργαζόμενος θα έχει «δικαίωμα» να εντάσσεται σε ένα απ’ τα τρία επίπεδα: χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Αν δεν δηλώσει κανένα, εντάσσεται «αυτοδίκαια» στο επίπεδο χαμηλού ρίσκου. Η επιλογή θα είναι ισόβια και οι πάροχοι διαχειριστές των αποθεματικών θα είναι: εκτός των ΕΤΕΑΕΠ και ΑΕΔΑΚ, πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες. Τα αποθεματικά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται απ’ το κράτος για «εθνικούς» –δηλαδή αστικούς– σκοπούς. Ακόμα σχεδιάζεται μαζί και η ένταξη των εργαζομένων στον «πυλώνα» των επαγγελματικών ταμείων, που θα είναι η ξεκάθαρα ιδιωτική ασφάλιση. Και τέλος, επειδή το κόστος της κατά κλάδο μετάβασης στο νέο σύστημα προβλέπεται τεράστιο, σχεδιάζεται η αυτόματη «συλλογική» μετάβαση, που έχει το μειονέκτημα για αυτούς ότι οι εταιρείες δεν θα γνωρίζουν τα ατομικά στοιχεία του κάθε ασφαλισμένου.
Πρόκειται για ένα εγκληματικό σχέδιο που απειλεί με διάλυση-ιδιωτικοποίηση όλη τη δημόσια ασφάλιση. Αυτοί που ευθύνονται για τις καταστάσεις που την απειλούν, με την πολιτική που εφαρμόζουν (ανεργία, αποβιομηχάνιση, χαμηλοί μισθοί, ανασφάλιστη εργασία, εισαγωγή φτηνής πρωτόγονης εργασίας, σαμποτάρισμα της ίδιας της ύπαρξης του εργαζόμενου ελληνικού λαού), δηλαδή οι καπιταλιστές, θέλουν δήθεν να λύσουν τα προβλήματα του ασφαλιστικού, διαλύοντας κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης. Πρέπει να σημάνει πανεργατικός ξεσηκωμός! Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να μας βρει στους δρόμους του αγώνα!

Σ. Κρόκος