Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Οι φοιτητές αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους


Η σπουδάζουσα νεολαία της χώρας πρέπει να κλιμακώσει 
τώρα τις κινητοποιήσεις της για να σταματήσει την 
επίθεση στην παιδεία
Με δυναμικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις κάθε εβδομάδα, και με επαναλαμβανόμενες καταλήψεις των σχολών, που αποφασίζονται από μαζικές συνελεύσεις, απαντούν οι φοιτητές στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μαζί τους διαδηλώνουν και οι μαθητές, καθώς η κυβέρνηση βάζει επιπλέον εμπόδια στην εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια. Δημιουργείται έτσι στην πράξη ένα μαχητικό μέτωπο νεολαίας, το οποίο και πρέπει να μεγαλώσει.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας προωθεί ένα σύνολο μέτρων που στοχεύουν στη μείωση του φοιτητικού δυναμικού, την όξυνση των ταξικών φραγμών και την εισαγωγή λογικών ιδιωτικοποίησης στην εκπαίδευση. Με τον νέο αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει, προβλέπεται η εφαρμογή ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών και η διαγραφή των φοιτητών που δεν θα τελειώνουν τις σπουδές τους εντός αυτού του ορίου. Πρόκειται για μέτρο εντατικοποίησης των σπουδών, πειθάρχησης των φοιτητών, αλλά και χτύπημα για όσους αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους.
Επίσης, στον νέο νόμο-πλαίσιο προβλέπεται νέο καθεστώς για την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η σύνδεσή της με την κρατική χρηματοδότηση, ίδρυση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου για τη διαχείριση των πόρων τους, νέα συμβούλια ιδρύματος, ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, μέτρα που ανοίγουν τον επικίνδυνο δρόμο της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων, της λειτουργίας τους με όρους αγοράς και της επιβολής διδάκτρων. Όπως επίσης προβλέπεται η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που θα οδηγήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, ώστε να προωθηθούν χιλιάδες νέοι ως πελατεία στις ιδιωτικές σχολές και κολέγια. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη ψηφίσει την ισοτιμία των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων, καθώς και την απογείωση της εμπορευματοποίησης των μεταπτυχιακών, και φυσικά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, προκειμένου να καταστείλει τις αντιδράσεις.
Είναι πρόκληση η τωρινή κυβέρνηση να μιλάει για «αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» όταν τα πανεπιστήμια βυθίζονται από τη συνειδητή υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, ενώ η ανεργία ταλανίζει τους αποφοίτους. Είναι όμως μεγαλύτερη πρόκληση το ότι επαναφέρει μέτρα και πολιτικές που το φοιτητικό κίνημα έχει ήδη καταδικάσει και αποκρούσει τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο πρέπει και μπορούν να κάνουν οι φοιτητές και τώρα!

Μ. Σάκος