Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκή οικονομία και «Κίτρινα Γιλέκα»


Αν συναντήσουν σθεναρή αντίσταση, οι καπιταλιστές και 
οι κυβερνήσεις τους «θυμούνται» ξαφνικά ότι 
η πολλή λιτότητα δεν κάνει καλό

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι τα «μέτρα στήριξης» που πάρθηκαν το 2019 στη Γαλλία βοήθησαν τη χώρα να ξεπεράσει την παγκόσμια επιβράδυνση και να υποσκελίσει την εξαρτημένη από τις εξαγωγές Γερμανία, που οδεύει προς ύφεση!
Η γαλλική οικονομία ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, τη στιγμή που η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε ταχύτερα του αναμενομένου. Μάλιστα, το Εμπορικό Επιμελητήριό της προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές της θα συρρικνωθούν το επόμενο έτος για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ κατά της Κίνας και της Ε.Ε. Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ, η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάλεσε τις χώρες που έχουν το οικονομικό περιθώριο, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να χρησιμοποιήσουν μέρος από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού τους για να επενδύσουν σε τομείς που τονώνουν την ανάπτυξη, όπως οι υποδομές, η εκπαίδευση και η καινοτομία. Η νεοφιλελεύθερη συνταγή της μόνιμης λιτότητας πολλές φορές ζημιώνει και την ίδια την καπιταλιστική οικονομία!

Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί τα «μέτρα στήριξης» τα οποία βοήθησαν τη Γαλλία, τουλάχιστον προς το παρόν, να αποφύγει την ύφεση δεν ήταν άλλα από τις παραχωρήσεις στις οποίες αναγκάστηκε να προβεί ο Μακρόν υπό την πίεση των «Κίτρινων Γιλέκων» και για να αντιμετωπίσει την οργή της γαλλικής κοινωνίας, η οποία εκφράστηκε σε αυτό το κίνημα! Θυμίζουμε ότι το κίνημα κέρδισε, μεταξύ άλλων, αύξηση του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης, μείωση του φόρου εισοδήματος της «μεσαίας τάξης», σύνδεση των χαμηλότερων συντάξεων με τον πληθωρισμό, ακύρωση του φόρου στα καύσιμα, αφορολόγητες υπερωρίες κ.ά.
Τα «Κίτρινα Γιλέκα», με τους 11 νεκρούς, πάνω από 4.000 τραυματίες και πάνω από 10.000 συλλήψεις, ανάγκασαν τον αντίπαλο σε υποχωρήσεις και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις παρούσες εξεγέρσεις (βλέπε Λατινική Αμερική) και τις επερχόμενες. Οι λαοί που κινητοποιούνται έχουν τη δύναμη! Επειδή όμως μέσα στον σημερινό παρηκμασμένο καπιταλισμό δεν υπάρχουν περιθώρια για ριζική και μόνιμη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολλών, θα πρέπει να προετοιμαστούμε και να παλέψουμε για την ανατροπή αυτού του κοινωνικού συστήματος!

Γιάννης Τριανταφύλλου