Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης

 

Οι ηγεσίες των δημοσιογραφικών Ενώσεων
αλληλοσυγχαίρονται με την κυβέρνηση ενώ οι απλοί
εργαζόμενοι στον Τύπο φτωχοποιούνται
Μνημονιακές συνθήκες συνεχίζουν να βιώνουν στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Το ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης παραμένει από τα υψηλότερα συγκριτικά με άλλους κλάδους εργαζομένων. Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι σε μνημονιακά επίπεδα.Οι «μαύρες» και «γκρίζες» σχέσεις εργασίας, οι απλήρωτες υπερωρίες, η μη καταβολή επιδομάτων κάνουν θραύση. Οι εργοδότες-εκδότες επικαλούνται τη συρρίκνωση της αναγνωσιμότητας του έντυπου Τύπου (λες και οι ίδιοι είναι ανεύθυνοι για αυτή), όμως και στον ηλεκτρονικό Τύπο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. 

Ο κόσμος βλέπει τους γνωστούς δημοσιογράφους-φερέφωνα του καθεστώτος και νομίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι κάπως έτσι. Στην πραγματικότητα, πίσω από τις οθόνες και πίσω από τα «πρωτοσέλιδα» υπάρχουν μια σειρά ειδικότητες (απλοί συντάκτες, τεχνικοί, γραφίστες, επιμελητές-διορθωτές, υπάλληλοι διοικητικών ή εμπορικών τμημάτων κ.ά.) που βγάζουν όλη τη δουλειά για πενταροδεκάρες – και φυσικά δεν έχουν καμιά σχέση με τη διαπλοκή ΜΜΕ-πολιτικής εξουσίας και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Ο χώρος είναι επί της ουσίας ασυνδικάλιστος. Οι Ενώσεις Συντακτών αδιαφορούν για τους πληβείους του κλάδου και ενδιαφέρονται μόνο για μικρο-προνόμια συντεχνιακού χαρακτήρα και για το δούναι και λαβείν με την εξουσία. Δεν βγάζουν τσιμουδιά για το αίσχος της κρατικής επιδότησης των εκδοτών-καναλαρχών, ούτε για το τριτοκοσμικό επίπεδο της χώρας όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά την πρόσφατη υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους δημοσιογράφους του δημοσίου (Γενική Γραμματεία Τύπου, ΕΡΤ, πρακτορείο ειδήσεων, τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ.), οι ηγεσίες αυτών των Ενώσεων έφτασαν στο σημείο να συγχαρούν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη για τη συμβολή του στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης – φυσικά, για συλλογική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα ούτε κουβέντα! Ενώ η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως εξήρε τη συμβολή των δημοσιογράφων στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, «σε μια εποχή που η κοινωνία μας βάλλεται από ψευδείς ειδήσεις»! Είναι για γέλια και για κλάματα…

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ μόνο ήττες και απώλειες μετρούν από τη διαπλοκή κράτους-μεγαλοεκδοτών-συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συσπείρωση των πιο πρωτοπόρων δυνάμεων και την αυτο-οργάνωση ακόμα και εκτός των υπαρχόντων Ενώσεων, με κατεύθυνση ένα μαχητικό ενιαίο Συνδικάτο Τύπου για όλους τους εργαζόμενους του Τύπου και των ΜΜΕ, ανεξαρτήτως ειδικότητας. 

 

Πάρις Δάγλας