Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥΣ

Ακόμα και μέσα στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν «ακαθάριστα» 
οικόπεδα και πλήθος χώροι πράσινου που χαρακτηρίζονται δασικές
εκτάσεις. Τα εξοντωτικά, τρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης 
δήθεν για την 
«πυροπροστασία», αλλά που στην ουσία αποσκοπούν
στην αρπαγή των μικρών ιδιοκτησιών, απειλούν εκατομμύρια 
πολίτες.

 Ένα απολύτως εξωφρενικό, τρομοκρατικό και εξοντωτικό νομικό καθεστώς έχει στήσει η κυβέρνηση σε βάρος της μικρής ιδιοκτησίας με πρόσχημα την πυροπροστασία:

1. Οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές και ενοικιαστές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εντός ρυμοτομικού σχεδίου (πόλεων) και εντός οικισμού (χωριών) υποχρεούνται όχι μόνο να καθαρίζουν τους χώρους αυτούς από 1 έως 30 Απριλίου κάθε έτους αλλά μέσα στην ίδια προθεσμία να δηλώνουν ότι το έπραξαν σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αν δεν το δηλώσουν (ακόμη κι αν τους έχουν καθαρίσει), θα υφίστανται το υπέρογκο πρόστιμο των 1.000 ευρώ. 

Αν το δηλώσουν και για οποιοδήποτε λόγο η δήλωσή τους θεωρηθεί «ψευδής», θα καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, που, για να την εξαγοράσουν, θα πρέπει να καταβάλουν –τελείως χοντρικά– από 26.000 έως 113.000 ευρώ, αλλιώς θα φυλακίζονται. Μπορεί όμως και να τους επιβάλλεται ανώτερη ποινή φυλάκισης, μέχρι πέντε έτη, εκ των οποίων υποχρεωτικά κάποια θα πρέπει να εκτίουν. Το να θεωρηθεί μια δήλωση «ψευδής» δεν είναι καθόλου δύσκολο, γιατί έλεγχοι μπορούν να γίνονται καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο, δηλαδή από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου, κατά την οποία είναι βέβαιο ότι στους χώρους αυτούς θα έχει φυτρώσει νέα βλάστηση, που θα καθιστά δυσχερή τη διαπίστωση του αν η δήλωση του Απριλίου ήταν αληθής ή όχι. Πέραν αυτού, τεράστια ερωτηματικά γεννιούνται για το τι σημαίνει «ορθός καθαρισμός» ανάλογα με το είδος της βλάστησης του κάθε χώρου (δένδρα, θάμνοι κ.λπ.). Η ίδια πλατφόρμα θα δέχεται καταγγελίες «καλοθελητών», που δήθεν «για την κοινή ασφάλεια» (αλλά συνήθως για λόγους εκδικητικούς, εκβιαστικούς ή αρπαγής της καταγγελλόμενης περιουσίας) θα καταδίδουν τους «παραβάτες».

2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός ή «πλησίον» δασικών εκτάσεων υποχρεούνται μέσα σε παρεμφερείς προθεσμίες, και σε συνεννόηση με δήμους, δασαρχεία αλλά και με πληρωμή ιδιωτών μηχανικών, να προβαίνουν σε δαιδαλώδεις δηλώσεις, σε πανάκριβες μελέτες πυροπροστασίας και, σε βάθος ενός ή δύο ετών (ανάλογα με το «βαθμό επικινδυνότητας» κάθε περίπτωσης), σε ειδικές μετασκευές των ακινήτων τους (μάνδρες, αντικατάσταση στέγης, κουφωμάτων κ.λπ.), κόστους πολλών χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, ο Συνήγορος του Πολίτη χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά αντισυνταγματικά, αφενός γιατί μετακυλίουν την υποχρέωση προστασίας των δασών από το κράτος στους ιδιώτες και αφετέρου γιατί φορτώνουν τόσο υπέρογκα οικονομικά βάρη στις ιδιοκτησίες, που κάνουν ασύμφορη τη διατήρησή τους και εξαναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να τις μεταβιβάσουν. Ζητήματα προκύπτουν και για το πόσο ευρύς είναι ο κύκλος των υποχρέων, μιας και στους αναρτημένους δασικούς χάρτες ως «δασικές εκτάσεις» φαίνονται π.χ. και το Άλσος Βεΐκου, το Γκολφ Γλυφάδας κ.ά.

Η στόχευση των μέτρων αυτών είναι σαφής;

α) Να γίνει τόσο αβάσταχτη η διατήρηση της μικρής ιδιοκτησίας, ώστε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να παραιτούνται από αυτήν, να την εγκαταλείπουν ή να την πουλούν σε οικονομικά ισχυρούς, με τελικό αποτέλεσμα τη διάθεση των τεράστιων εκτάσεων που θα «απελευθερωθούν» στο έλεος του μεγάλου κεφαλαίου (είτε μέσω απευθείας αγοράς, είτε μέσω παραχώρησης εκ μέρους του δημοσίου ως ενδιάμεσου ιδιοκτήτη).

β) Να συντηρείται ένα διαρκές κλίμα φόβου, τρομοκρατίας και αλλεπάλληλων γραφειοκρατικών υποχρεώσεων σε βάρος των πολιτών, που σταδιακά θα τους αφαιρέσει κάθε διάθεση και δυνατότητα χειραφέτησης και θα τους μετατρέψει σε πλήρως υποδουλωμένα ανδράποδα.

γ) Να καλλιεργείται το κλίμα των αλληλοκαταγγελιών, του αμοιβαίου φόβου, της αμοιβαίας καχυποψίας, της ρουφιανιάς, του κοινωνικού κανιβαλισμού και εν τέλει της πλήρους διάλυσης του κοινωνικού ιστού προς όφελος μιας κυρίαρχης κρατικής εξουσίας και των ελάχιστων μεγαλοαστών για τους οποίους αυτή θα δουλεύει.

Τα εφιαλτικά αυτά μέτρα πρέπει να αποτύχουν. Οποιουδήποτε είδους «συμμόρφωση» σε αυτά ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Η κοινωνία πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη και να τα οδηγήσει σε αδράνεια και αποτυχία. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αν δεν αντισταθούμε στη νεοφιλελεύθερη αρπακτική λαίλαπα, μας περιμένουν μαύρες μέρες.

 

Βασίλης Παπανικολάου