Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Η διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας

Οι δημόσιες δομές που θα έπρεπε να καλύπτουν τις 
ανάγκες πρωτοβάθμιας υγείας είναι σε πλήρη εγκατάλειψη
Η δημόσια πρωτοβάθμια υγεία οδηγείται συνειδητά στην καταστροφή και την ανυπαρξία. Για τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα δεν υπάρχουν υποδομές και γιατροί για την αντιμετώπιση άμεσων και επειγόντων προβλημάτων υγείας. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 23,6% του πληθυσμού δεν μπορεί να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ή θεραπεία που πραγματικά χρειάζεται, ενώ τουλάχιστον το 30% δεν μπορεί να πληρώσει για οδοντίατρο. Επίσης, χωρίς γιατρό μένει το 49% των φτωχών και χωρίς οδοντίατρο το 69,5%.

Η διάλυση ξεκίνησε από τα ιατρεία του ΙΚΑ, ώστε να σπρωχτούν οι ασθενείς στους ιδιώτες γιατρούς, με δήθεν κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. Πράγμα το οποίο στην ουσία δεν λειτούργησε, καθώς ακόμα και εκεί τα ραντεβού είναι περιορισμένα και οι ιδιώτες γιατροί που δέχονται ΕΟΠΥΥ δεν επιλέγουν αυτούς τους ασθενείς, γιατί η αποζημίωση από το κράτος είναι ελάχιστη. Τα ιατρεία του ΙΚΑ έχουν καταντήσει ιατρεία-φαντάσματα, με ελάχιστους γιατρούς, στα όρια της συνταξιοδότησης, και φυσικά όχι όλων των ειδικοτήτων. Τα δε μικροβιολογικά εργαστήρια δεν λειτουργούν πλέον, και οι ασθενείς στέλνονται ή στα ιδιωτικά κέντρα ή στα νοσοκομεία, που και αυτά είναι υποστελεχωμένα.  

Η συνέχεια ήρθε με τα Κέντρα Υγείας, που η λειτουργία τους πλέον θυμίζει τα ιατρεία του ΙΚΑ. Το ιατρικό προσωπικό που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας μειώθηκε κατά 4,3% το 2022 σε σχέση με το 2021. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσπαθούν με τις ελλείψεις ιατρών, υλικών και μηχανημάτων απλώς να λειτουργήσουν υποτυπωδώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών να οδηγείται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία ακόμα και για ένα κρυολόγημα, νοσοκομεία τα οποία ασφυκτιούν σε καθημερινή βάση. 

Όλοι έχουμε παρατηρήσει ακόμα και στις εργατικές γειτονιές να ξεφυτρώνουν νέα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών δομών υγείας (κυρίως πρωτοβάθμιας) αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, με 4 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να απορροφούν το 40% αυτού του τζίρου. Φυσικά αυτό δεν είναι δείγμα ότι οι Έλληνες έχουν ξαφνικά ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο και μπορούν να πληρώσουν. Απλά αναγκάζονται να προστρέξουν εκεί γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο. Και τώρα έχουν να πληρώσουν, επιπλέον της συμμετοχής, και το «χαράτσι» 1-3 ευρώ του Α. Γεωργιάδη για κάθε διαγνωστική εξέταση. 

Όλα αυτά δεν αποτελούν απλώς μια κακή διαχείριση στο ζήτημα της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση, αλλά είναι καθαρή επιλογή. Είναι η επιλογή να οδηγηθούν όσοι μπορούν στην ιδιωτική υγεία και όσοι δεν μπορούν ακόμα και στον θάνατο.

 

Ματίνα Χελιδώνη