Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Αγροτικές επιδοτήσεις, ΚΑΠ και σκάνδαλα

Το σκανδαλώδες καθεστώς των επιδοτήσεων είναι γνωστό
εδώ και πολλά χρόνια - η όψιμη 
«αντίδραση» της κυβέρνησης
δεν πείθει κανέναν
Αν και οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις υπολείπονταν σε δυναμικότητα, μαζικότητα και αποφασιστικότητα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, έστω δειλά και αποσπασματικά ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Σποραδικές φωνές έθιξαν τις μικρότερες αποζημιώσεις που έλαβαν οι αγρότες, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τα «κόλπα» με τις επιδοτήσεις. Δεν αναδείχθηκαν όμως, σκεπάστηκαν και γρήγορα ξεχάστηκαν.

Μάλιστα, ο λαλίστατος αρμόδιος υπουργός Αυγενάκης εδώ και λίγους μήνες εφηύρε ένα «πονηρό» επιχείρημα για να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και να υπερασπιστεί τους Ευρωπαίους συντηρητικούς: «Την ΚΑΠ την ψήφισαν οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά», ισχυρίζεται και αποκρύπτει την πραγματικότητα που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Η ΚΑΠ που έχει ετοιμάσει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία μαζί με τα πανίσχυρα επιχειρηματικά λόμπι όχι μόνο δεν ενισχύει την πρωτογενή παραγωγή, αλλά την ξηλώνει για χάρη συγκεκριμένων συμφερόντων και μεγάλων ομίλων. Οι ενισχύσεις χρησιμοποιούνται ως εργαλείο αναδιαρθρώσεων και ανακατανομής πλούτου.

Τι γίνεται όμως στη χώρα μας; Σε όλα αυτά προστίθεται ένα ιδιότυπο καθεστώς που επικρατεί στο σύστημα πληρωμών, το οποίο όζει τόσο πολύ, που ανάγκασε την αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν να παρέμβει, έστω και για τα μάτια του κόσμου στο παραπέντε των ευρωεκλογών, και να απειλήσει με μέτρα επιτήρησης τον οργανισμό πληρωμών – τον γνωστό ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, στη λήξη της θητείας του, παρενέβη για να υπερασπιστεί το χαμένο κύρος της Κομισιόν, που έχει υποδεχθεί τέσσερις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2019 και πέντε διοικήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να θίξει το –τουλάχιστον προβληματικό– σύστημα πληρωμών.

Αίφνης ο «πονηρός» Αυγενάκης, που μέχρι τώρα διαβεβαίωνε ότι όλα πάνε καλά, άρχισε να «διαρρέει» σκάνδαλα. Η αστυνομία εξαρθρώνει «εγκληματικές ομάδες» που βεβαίωναν ψευδείς σφαγές, έλεγχοι αποκαλύπτουν πλασματικές δηλώσεις ζώων για να εισπράττονται επιδοτήσεις, αποκαλύπτονται πλασματικοί βοσκότοποι και ΑΦΜ που εισπράττουν επιδοτήσεις χωρίς να παράγουν τίποτα. Όλα όσα συζητούνται εδώ και χρόνια στα επαρχιακά καφενεία, έφτασαν τώρα στα αυτιά της κυβέρνησης…

Το επόμενο ραντεβού για… απολογία ενώπιον της Κομισιόν ορίσθηκε στις 11 Ιουνίου, δυο μέρες μετά τις ευρωεκλογές, όταν όλα θα έχουν κριθεί και οι ευρω-υπάλληλοι θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ως συνήθως. Οι Έλληνες αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτούς…

 

Γιώργος Καστρίτης